• Reguli pentru cand mergi la Opera





    Nu ai fost niciodata la Opera pentru ca, desi ti-ar placea o astfel de experienta, ti se pare o lume cu prea multe reguli. Mai mult, crezi ca te-ai putea face de rusine daca ai gresi cu ceva. Intr-adevar, a merge la Opera inseamna a respecta o eticheta, insa aceasta nu ar trebui sa te descurajeze. Eticheta este necesara si se justifica prin chiar faptul ca Opera are un inalt sens de celebrare. Ia-l ca pe unul din acele momente speciale, care impune o anumita tinuta si o anume conduita. Crede-ne, chiar daca vei gasi, poate, ca e prea multa pompa, in final te vei bucura de o atmosfera extraodinara care iti va inalta sufletul. Iar pentru a te simti mai confortabil cu ideea de a merge la Opera, iata ce trebuie sa stii :

    Exceptand poate Opera din Milano unde barbatii trebuie sa vina imbracati in costum iar doamnele in tinute de gala, celelalte opere au relaxat mult din reguli, iar tinutele casul elegante sunt cat se poate de raspandite si acceptate. Spre exemplu, barbatii pot veni chiar in blugi cu camasa si sacou. Prin urmare, o tinuta smart casual este binevenita, iar una eleganta va fi foarte apreciata.

    In ceea ce priveste modul de exprimare a aprecierii fata de performanta artistilor, la Opera se poate striga Bravo (pentru un artist), Brava (pentru o artista) si Bravi (pentru un grup). Puteti aplauda, insa retineti-va in a va manifesta entuziasmul prin fluieraturi. De asemenea, la sfarsitul unui act feminin, puteti oferi flori.

    Odata ce a inceput spectacolul, uitati de telefon si aveti grija sa-l puneti inainte pe silentios. La Opera telefonul nu este acceptat nici macar pentru a face poze.

    Nu uita ca Opera poate fi foarte lunga. Asa ca ai grija sa bei sau sa mananci inainte de a cadea cortina. De asemenea, profita de pauza dintre acte pentru a merge la toaleta sau a lua o mica gustare. Vei remarca probabil ca la Opera exista asa numitii aprozi, oameni dispusi sa te ajute cu informatii si, care, impart si programul serii. Nu te sfii sa le adresezi intrebari legate de traseul de iesire, amplasarea toaletelor sau a cafeteriei.

    Nu va faceti griji ca nu veti intelege ce se canta. Nu trebuie sa fiti cunoscatori de italiana, spaniola sau franceza pentru a intelege sensul ariilor. Fiecare Opera are ecrane pe care veti avea subtitrarea fiecarui vers din ariile interpretate.

    Va veti simti mai familiari cu tot ceea ce inseamna Opera daca va veti face un pic temele inainte. Nu este nevoie sa cititi cine stie ce carti de istoria artei, este suficient sa survolati un pic pe YouTube in cautarea ariilor care va interseaza.


  • Articole similare