• Ce (nu) stiati despre soia

     



    Pentru generatia parintilor nostri, soia inca readuce la viata amintiri nu tocmai placute din vremea comunismului, cand asigurarea hranei de zi cu zi nu era o sarcina deloc usoara, iar soia era considerata un fel de aliment surogat de slaba calitate. Lucrurile s-au schimbat complet de atunci. Ne bucuram de rafturile pline cu de toate din magazine si nici soia nu mai e privita cu neincredere. Dimpotriva, incet-incet a reintrat in meniul romanilor, de data aceasta din propria lor initiativa si nu fortat de imprejurari, gratie calitatilor nutritive.

    Daca nu sunteti convinsi inca de faptul ca soia e un aliment pe care nu trebuie sa-l evitati si, in acelasi timp, o planta valoroasa cu nenumarate intrebuintari, iata cateva lucruri interesante despre soia:

    ·         Provine din estul Asiei, dar acum este cultivata si consumata pe tot globul.

    ·         100 de grame de soia cruda are 446 de calorii, continand printre altele: 30% carbohidrati, 20% grasimi si 36% proteine.

    ·         Soia este una dintre putinele plante care ofera o proteina completa, pentru ca are in componenta toti cei 8 aminoacizi esentiali pentru sanatatea noastra.

    ·         Contine de doua ori mai multa proteina decat carnea de porc, de trei ori mai multa decat ouale si de 12 ori mai multa decat laptele – vorbim de aceleasi cantitati din fiecare aliment.

    ·         Cele mai cunoscute produse alimentare pe baza de soia sunt: sosul de soia, laptele de soia, tofu, faina de soia si uleiul de soia.

    ·         Sosul de soia e ca vinul: pe masura ce „imbatraneste”, cu atat gustul devine mai interesant si mai complex.

    ·         Planta de soia nu se regaseste doar in produse alimentare. Are numeroase intrebuintari industriale si poate fi transformata in ulei de motor, e folosita la fabricarea produselor cosmetice, in industria textila si prelucrarea maselor plastice si a adezivilor sau ca hrana pentru animale. 

    ·         Cerneala de soia e folosita pentru tiparirea ziarelor si a cartilor. In SUA, jumatate dintre ziarele care apar zilnic sunt tiparite cu cerneala pe baza de ulei de soia.

    ·         Si tot in SUA, in timpul Razboiului Civil, soia era folosita pe post de cafea pentru ca nu se mai gasea cafea pe piata.

    Daca sunteti deja consumatori de soia sau poate v-am convins sa incercati produsele alimentare derivate din soia, cora va ofera o gama variata. Aveti de unde alege pentru un meniu pe baza de soia, consultand catalogul aici.

  • Articole similare