• Trenduri gradina 2023




    Mai multe reviste internationale de horticultura au stabilit trendurile in gradinarit pentru 2023. Pe masura ce incalzirea climatica devine o preocupare majora pentru toate tarile lumii, dar si ca urmare a urmelor lasate de pandemie asupra oamenilor, felul in care gradinarim in 2023 incapsuleaza si raspunde acestor preocupari. Astfel, pasionatii de gradinarit vor privilegia in 2023 gradinile reziliente climatic, gradinile pe verticala sau gradini crescute dupa principii organice. Dar sa le luam pe rand :

     

    Plantarea sustenabila. Acest tip de plantare presupune insamantarea pe un sol mai slab in nutrienti, care se obtine prin straturi de nisip, pietris si pamant, ceea ce va conduce spre o plantare asa-zis “uscata”, in care plantele nu mai au nevoie de multa apa. Acest tip de plantare se potriveste unei game largi de plante tolerante la seceta si care, datorita acestui sol, nu vor mai fi amenintate de buruieni tenace, precum urzicile sau ciulinii.

     

    Alegerea plantelor rezistente la diferite conditii. Plantarea rezistenta la seceta va fi completata de alegerea unor plante robuste in mai multe conditii, inclusiv inundatii. Printre aceste plante foarte adaptabile se numara : sanzienele (Galium Verum), Aiul de padure (Asphodeline lutea), Zapada Coreana, Lomatium Columbianum, Rosa Rugosa, Calinul, Ciocul berzei.

     

    Gradini cu plante prietenoase cu polenizarea insectelor. Tot in acest trend de atentie la mediul inconjurator se inscrie favorizarea plantelor care ajuta albinele si alte insecte polenizatoare. Astfel, in 2023, specialiastii in gradinarit spun ca se asteapta sa vada curti pline de margarete, lavanda, liliac sau caprifoi.

     

    Gradini pline cu ierburi. Tot mai multi oameni, pasionati de gradinarit dar si de bucatarie, vor planta in 2023 ierburi perene culinare. Acest trend este in crestere, atat pentru cei care au o gradina mai mica sau mai mare, cat si pentru cei care au doar un balcon. Asadar, ghivecele cu ierburi – busuioc, menta, cimbru, coriandru, patrunjel, rozmarin – se inscriu in lista de trenduri pentru anul 2023.

     

    Gradini tot mai nepretentioase si organice. Daca in trecut, din motive de estetica si statut social erau privilegiate gradinile sofisticate, anul 2023 intipareste trendul gradinilor organice, cu parcele mari cu flori de camp, poteci cu pietris si un mix de alte plante care sa para cat mai natural, cum ar fi levantica, agavele, smochinii, maslinii si pete de culoare date de plante precum Bougainvillea sau florea de hartie.

     

    In concluzie, gradinaritul in 2023 este o reintoarcere la gradina de tara, care avea o combinatie incantatoare de flori colorate, teren de legume, un petic cu ierburi si putina iarba sau gazon. In plus fata de aceasta, gradina din 2023 introduce folosirea unor mixuri de sol: sol pietros – nisipos sarac in nutrienti, sol bogat in compost, sol cu straturi mixte. Colorata dar si utila, gradina anului 2023 este prietenoasa cu mediul si insectele, oferind oamenilor o oaza de liniste si bucurie.

  • Articole similare