Congelarea legumelor reprezinta o metoda
excelenta de a economisi timp si de a te bucura de gustul soiurilor tale
preferate si in perioadele in care nu este sezonul lor. Cu toate ca o lunga
perioada de timp au existat prejudecati legate de valoarea lor nutritionala, in
prezent, specialistii in nutritie au ajuns la un consens: legumele congelate
sunt cel putin la fel de sanatoase precum cele proaspete. In magazinele cora,
vei gasi o varietate mare a acestor produse. In plus, iti
oferim si cateva sfaturi ale expertilor de la publicatia de specialitate
CookSmartis, in legatura cu modul in care le poti utiliza astfel incat sa te
bucuri de beneficiile lor, la maximum de potential:
Prima intrebare pe care o pun majoritatea
oamenilor despre gatitul cu legume congelate este daca acestea trebuie
dezghetate inainte de utilizare si, in majoritatea cazurilor, raspunsul este
unul negativ. Adaugarea de legume congelate in oala, vasul de copt sau in
tigaie, in timp ce sunt inca inghetate, va da, in general, cel mai bun
rezultat.
O exceptie de la aceasta este reprezentata de
spanac si de alte legume cu frunze verzi. Spanacul elibereaza mai multa apa
atunci cand este dezghetat decat majoritatea legumelor, asa ca, cu exceptia
cazului in care il folositi in supa in care umiditatea suplimentara nu
conteaza, dezghetati spanacul si scurgeti-l, storcand orice exces de apa - de
exemplu, daca il utilizati pentru pizza
sau pentru alte mancaruri in forma solida.
ÃŽn general, legumele congelate nu au nevoie de
atat de mult timp pentru a fi gatite precum legumele proaspete,, asa ca e bine
sa luati in considerare acest lucru atunci cand le utilizati pentru o reteta.
Gatirea excesiva a legumelor le va face moi si neatragatoare.
Legumele congelate pot fi gatite prin
fierbere, prajire, prajire sau coacere. Daca alegeti sa le pregatiti la
cuptorul cu microunde, faceti acest lucru fara a pune apa in vas, pentru a
ramane cat mai tari. 4 pana la 6 minute ar trebui sa fie suficiente, dar,
desigur, este bine sa cititi instructiunile de pe ambalaj, deoarece diferitele
dimensiuni si tipuri de legume vor avea nevoie de cantitati diferite de timp de
gatire.