Cauti solutii pentru a reinventa mesele de post, astfel incat acestea sa fie cat mai atragatoare si mai putin monotone? Iata o reteta care va fi o surpriza placuta pentru tine si pentru familia ta:
Ingrediente:
4 linguri de ulei
de masline, plus extra pentru ungere
1 vanata mica
(aproximativ 250g), taiata in felii de aproximativ 1cm
1 dovlecel mare
(aproximativ 225g), taiat si taiat in felii de aproximativ 1cm
2 cartofi dulci
(fiecare in jur de 225g), curatati si taiati in felii de aproximativ 1cm
1 ceapa, tocata
marunt
150g ciuperci,
tocate grosier
2 catei de
usturoi, zdrobiti
75g linte rosie
400g rosii tocate
din conserva
2 linguri piure
de rosii
½ lingurita de
menta uscata
½ lingurita de
scortisoara macinata
1 cub de
concentrat de legume
sare si piper
negru proaspat macinate
Pentru sosul alb
40g faina simpla
400ml lapte de
migdale neindulcit
2 linguri fulgi
de drojdie
1 foaie de dafin
(optional)
¼ lingurita
nucsoara macinata
75g branza
vegana, cum ar fi cea in „stil mozzarella”, rasa
Preparare
Preincalziti
cuptorul la 220C. Utilizati o lingura de ulei pentru a unge cu generozitate o
tava mare de copt. Asezati vinetele feliate si dovlecelul intr-un singur strat
pe tava si ungeti-le cu mai mult ulei, cu ajutorul unei linguri. Condimentati
cu piper negru macinat. Coaceti-le in cuptor timp de 10-12 minute, sau pana
cand se inmoaie si se rumenesc usor.
Umpleti o cratita
medie pe cu doua treimi cu apa si aduceti la fierbere. Adaugati feliile de
cartof dulce si reveniti la fierbere. Gatiti timp de 3-4 minute, sau pana cand
sunt fragede. Se scurg intr-o strecuratoare si se lasa deoparte.
Incalziti restul
de 2 linguri de ulei de masline intr-o cratita mare, antiaderenta si prajiti
ceapa si ciupercile la foc mare timp de 3-4 minute, sau pana se inmoaie si
incep sa se rumeneasca, amestecand. Adaugati usturoiul si gatiti inca cateva
secunde.
Se amesteca
lintea rosie, rosiile, piureul de rosii, menta, scortisoara si cubul de
concentrat de legume, maruntit. Adaugati in tigatie inca aproximativ 400 ml de
apa. Se amesteca bine, se lasa sa fiarba timp de 12-15 minute, sau pana cand
lintea este frageda si sosul este gros, amestecand regulat.
In timp ce
legumele fierb, faceti sosul alb. Puneti faina, laptele de migdale, drojdia,
dafinul si nucsoara intr-o cratita medie si condimentati bine cu sare si piper.
Aduceti la
fierbere, amestecand in permanenta cu un tel metalic la foc moderat timp de 4-5
minute, sau pana cand este neted si ingrosat. (Utilizati un tel acoperit cu
silicon daca folositi o cratita antiaderenta.) Adaugati „mozzarella” vegana si
gatiti inca 1-2 minute, amestecand. Reglati condimentele dupa gust.
Aranjati cartofii
taiati felii peste baza unui vas de copt bine uns cu ulei- un vas cu lasagne
este ideal. Se intinde jumatate din amestecul de linte. Completati cu feliile
de vinete si dovlecei, apoi adaugati restul amestecului de linte, raspandind pe
partile laterale ale vasului.
Scoateti frunza
de dafin din sosul alb si turnati sosul peste linte si legume.
Coaceti timp de
20-25 de minute sau pana cand toppingul se rumeneste usor si clocoteste. Lasati
sa se odihneasca 5-10 minute inainte de taiere si serviti.