• Musaca vegetariana: un deliciu in Post


    Cauti solutii pentru a reinventa mesele de post, astfel incat acestea sa fie cat mai atragatoare si mai putin monotone? Iata o reteta care va fi o surpriza placuta pentru tine si pentru familia ta:

    Ingrediente:

    4 linguri de ulei de masline, plus extra pentru ungere

    1 vanata mica (aproximativ 250g), taiata in felii de aproximativ 1cm

    1 dovlecel mare (aproximativ 225g), taiat si taiat in felii de aproximativ 1cm

    2 cartofi dulci (fiecare in jur de 225g), curatati si taiati in felii de aproximativ 1cm

    1 ceapa, tocata marunt

    150g ciuperci, tocate grosier

    2 catei de usturoi, zdrobiti

    75g linte rosie

    400g rosii tocate din conserva

    2 linguri piure de rosii

    ½ lingurita de menta uscata

    ½ lingurita de scortisoara macinata

    1 cub de concentrat de legume

    sare si piper negru proaspat macinate

     

    Pentru sosul alb

    40g faina simpla

    400ml lapte de migdale neindulcit

    2 linguri fulgi de drojdie

    1 foaie de dafin (optional)

    ¼ lingurita nucsoara macinata

    75g branza vegana, cum ar fi cea in „stil mozzarella”, rasa


    Preparare

    Preincalziti cuptorul la 220C. Utilizati o lingura de ulei pentru a unge cu generozitate o tava mare de copt. Asezati vinetele feliate si dovlecelul intr-un singur strat pe tava si ungeti-le cu mai mult ulei, cu ajutorul unei linguri. Condimentati cu piper negru macinat. Coaceti-le in cuptor timp de 10-12 minute, sau pana cand se inmoaie si se rumenesc usor.

     

    Umpleti o cratita medie pe cu doua treimi cu apa si aduceti la fierbere. Adaugati feliile de cartof dulce si reveniti la fierbere. Gatiti timp de 3-4 minute, sau pana cand sunt fragede. Se scurg intr-o strecuratoare si se lasa deoparte.

     

    Incalziti restul de 2 linguri de ulei de masline intr-o cratita mare, antiaderenta si prajiti ceapa si ciupercile la foc mare timp de 3-4 minute, sau pana se inmoaie si incep sa se rumeneasca, amestecand. Adaugati usturoiul si gatiti inca cateva secunde.

     

    Se amesteca lintea rosie, rosiile, piureul de rosii, menta, scortisoara si cubul de concentrat de legume, maruntit. Adaugati in tigatie inca aproximativ 400 ml de apa. Se amesteca bine, se lasa sa fiarba timp de 12-15 minute, sau pana cand lintea este frageda si sosul este gros, amestecand regulat.

     

    In timp ce legumele fierb, faceti sosul alb. Puneti faina, laptele de migdale, drojdia, dafinul si nucsoara intr-o cratita medie si condimentati bine cu sare si piper.

     

    Aduceti la fierbere, amestecand in permanenta cu un tel metalic la foc moderat timp de 4-5 minute, sau pana cand este neted si ingrosat. (Utilizati un tel acoperit cu silicon daca folositi o cratita antiaderenta.) Adaugati „mozzarella” vegana si gatiti inca 1-2 minute, amestecand. Reglati condimentele dupa gust.

     

    Aranjati cartofii taiati felii peste baza unui vas de copt bine uns cu ulei- un vas cu lasagne este ideal. Se intinde jumatate din amestecul de linte. Completati cu feliile de vinete si dovlecei, apoi adaugati restul amestecului de linte, raspandind pe partile laterale ale vasului.

     

    Scoateti frunza de dafin din sosul alb si turnati sosul peste linte si legume.

     

    Coaceti timp de 20-25 de minute sau pana cand toppingul se rumeneste usor si clocoteste. Lasati sa se odihneasca 5-10 minute inainte de taiere si serviti.

     

     

  • Articole similare