• Ce beneficii are painea pentru sanatatea noastra

     


    Painea este unul dintre produsele nelipsite din casele noastre. De cateva decenii, exista numeroase discutii despre modul in care ar trebui sa o includem in alimentatii. In acelasi timp, au aparut sortimente tot mai sofisticate si dedicate preferintelor sau intolerantelor alimentare, astfel incat sa avem posibilitatea de a alege exact ce ni se potriveste. In magazinele cora, te asteptam oricand cu o gama larga de produse de panificatie, proaspete si perfecte pentru mesele de fiecare zi ale familiei tale. In plus, iata si cateva informatii utile despre modul in care painea ne poate influenta pozitiv starea de sanatate, daca este consumata in mod echilibrat:

     

    Painea Contine Fibre

    Produsele de panificatie contin cantitati diferite de fibre, dar, in general, este vorba despre cel putin 1 gram per portie. Fibrele sunt nutrienti esentiali pentru organismul uman. Primul lor efect pozitiv este asupra functionarii sistemului digestiv. Insa, pe langa acest lucru, tot ele ofera senzatia de satietate, care ne impiedica sa consumam mai multe alimente decat avem nevoie.

     

    Alimentele bogate in fibre, asa cum este si painea, au adesea un indice glicemic (IG) mai scazut, ceea ce inseamna ca pot ajuta la reducerea continutului de zahar din sange, dupa o masa bogata in carbohidrati.

     

    Painea are un efect prebiotic

    Acest beneficiu pentru sanatate este produs tot datorita fibrelor, care actioneaza ca un prebiotic. Corpul nostru contine bacterii benefice cunoscute sub numele de probiotice. Acestea sunt uneori numite bacterii intestinale bune si ne protejeaza sistemele digestive si corpul de lucruri precum bacteriile si ciupercile daunatoare. Probioticele consuma prebiotice, care provin adesea din carbohidrati si fibre pe care le putem obtine mancand paine si produse de panificatie.

     

    Painea poate fi imbogatita cu micronutrienti

    Valoarea nutritiva a painii in sine include deja cativa nutrienti esentiali. Dar brutariile isi pot imbogati produsele cu micronutrienti suplimentari, creand mai multe beneficii pentru sanatatea noastra. Atunci cand fac anumite produse, producatorii proceseaza si rafineaza cerealele. Acest proces indeparteaza adesea stratul exterior al boabelor, care este in general partea cea mai hranitoare. Pentru a compensa aceasta pierdere de nutrienti, multi producatori adauga micronutrienti in produsele lor de paine, cum ar fi:

     

    Fier: Acest oligomineral ajuta la crearea anumitor hormoni si aduce oxigen in muschii nostri.

    Tiamina: Cunoscuta si sub denumirea de vitamina B1, tiamina ajuta organismul sa transforme nutrientii in energie.

    Riboflavina: Cunoscuta si sub denumirea de vitamina B2, riboflavina ajuta la functionarea celulelor, metabolizarea grasimilor si producerea de energie.

    Niacina: Cunoscuta si sub numele de vitamina B3, niacina ajuta organismul sa obtina energie din alimente.

    Calciu: Acest micromineral ne sustine oasele si dintii. De asemenea, ajuta la contractarea vaselor de sange si la functionarea muschilor.

     

  • Articole similare