Painea este unul dintre produsele nelipsite
din casele noastre. De cateva decenii, exista numeroase discutii despre modul
in care ar trebui sa o includem in alimentatii. In acelasi timp, au aparut
sortimente tot mai sofisticate si dedicate preferintelor sau intolerantelor
alimentare, astfel incat sa avem posibilitatea de a alege exact ce ni se
potriveste. In magazinele cora, te asteptam oricand cu o gama larga de produse de panificatie,
proaspete si perfecte pentru mesele de fiecare zi ale familiei tale. In plus,
iata si cateva informatii utile despre modul in care painea ne poate influenta
pozitiv starea de sanatate, daca este consumata in mod echilibrat:
Painea
Contine Fibre
Produsele de panificatie contin cantitati
diferite de fibre, dar, in general, este vorba despre cel putin 1 gram per
portie. Fibrele sunt nutrienti esentiali pentru organismul uman. Primul lor
efect pozitiv este asupra functionarii sistemului digestiv. Insa, pe langa
acest lucru, tot ele ofera senzatia de satietate, care ne impiedica sa consumam
mai multe alimente decat avem nevoie.
Alimentele bogate in fibre, asa cum este si
painea, au adesea un indice glicemic (IG) mai scazut, ceea ce inseamna ca pot
ajuta la reducerea continutului de zahar din sange, dupa o masa bogata in
carbohidrati.
Painea
are un efect prebiotic
Acest beneficiu pentru sanatate este produs
tot datorita fibrelor, care actioneaza ca un prebiotic. Corpul nostru contine
bacterii benefice cunoscute sub numele de probiotice. Acestea sunt uneori
numite bacterii intestinale bune si ne protejeaza sistemele digestive si corpul
de lucruri precum bacteriile si ciupercile daunatoare. Probioticele consuma
prebiotice, care provin adesea din carbohidrati si fibre pe care le putem
obtine mancand paine si produse de panificatie.
Painea
poate fi imbogatita cu micronutrienti
Valoarea nutritiva a painii in sine include
deja cativa nutrienti esentiali. Dar brutariile isi pot imbogati produsele cu
micronutrienti suplimentari, creand mai multe beneficii pentru sanatatea
noastra. Atunci cand fac anumite produse, producatorii proceseaza si rafineaza
cerealele. Acest proces indeparteaza adesea stratul exterior al boabelor, care
este in general partea cea mai hranitoare. Pentru a compensa aceasta pierdere
de nutrienti, multi producatori adauga micronutrienti in produsele lor de
paine, cum ar fi:
Fier: Acest oligomineral ajuta la crearea
anumitor hormoni si aduce oxigen in muschii nostri.
Tiamina: Cunoscuta si sub denumirea de
vitamina B1, tiamina ajuta organismul sa transforme nutrientii in energie.
Riboflavina: Cunoscuta si sub denumirea de
vitamina B2, riboflavina ajuta la functionarea celulelor, metabolizarea grasimilor
si producerea de energie.
Niacina: Cunoscuta si sub numele de vitamina
B3, niacina ajuta organismul sa obtina energie din alimente.
Calciu: Acest micromineral ne sustine oasele
si dintii. De asemenea, ajuta la contractarea vaselor de sange si la
functionarea muschilor.