• Traditii speciale de Martisor

     


    In fiecare an, asteptam cu nerabdare data de 1 Martie, nu doar pentru ca aceasta repreyinta inceputul primaverii din punct de vedere calendaristic, ci si pentru ca este momentul mult asteptat al traditiilor de Martisor. Acest mic obiect poarta cu el si transmite multe emotii importante: iubire, prietenie, recunostinta.

     

    Martisorul este prezent pe intregul teritoriu al Romaniei, insa si intr-o parte dintre tarile vecine, precum Bulgaria si Republica Moldova. El vine, insa, si cu traditii specifice, in anumite regiuni in care este sarbatorit. Iata cateva dintre acestea.

     

    La inceputul luniii aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare.

     

    ÃŽn Republica Moldova, in fiecare an are loc festivalul muzical „Martisor”, care incepe pe data de 1 martie si dureaza pana pe 10 martie.

     

    ÃŽn unele judete ale Romaniei, martisorul este purtat doar primele doua saptamani. ÃŽn localitatile transilvanene martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se pot speria duhurile rele. ÃŽn judetul Bihor se crede ca daca oamenii se spala cu apa de ploaie cazuta pe 1 martie, vor deveni mai frumosi si mai sanatosi. ÃŽn Banat fetele se spala cu zapada pentru a fi mereu iubite. Tot aici, dar si in Bucovina, fetele sunt cele care ofera martisoare baietilor (in mod traditional martisoarele sunt facute de ele insele). ÃŽn Dobrogea martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata. ÃŽn zona Moldovei, Maramures, Bucovina, Banat si Bistrita-Nasaud pe 1 martie se ofera martisoare baietilor de catre fete (in mod traditional martisoarele sunt facute de ele insele), acestia oferind la randul lor fetelor martisoare sau mici cadouri de 8 martie (o mica diferenta fata de restul tarii).

     

    Sarbatoarea martisorului se poate intalni in zona Balcanilor la Aromani si Megleno-Romani, precum si la Bulgari care o numesc Martenita.

     

    Sursa informatii: Wikipedia

  • Articole similare