• O reteta simpla pentru cozonacii de Paste




    Atunci cand ne gandim la cozonac ne imaginam ore in sir in bucatarie si truda multa. Cozonacii au reputatia ca se fac greu, ca trebuie framantati mult, ca trebuie indemanare si un strop de magie ca sa iasa crescuti bine si pufosi. Ei bine, cozonacii pot iesi grasi si pufosi si intr-un mod mai simplu. Iata cum:

     

    Ingrediente pentru aluat:

     

    §  1 kg de faina tip 000 (atunci cand alegeti faina pentru cozonac ghidati-va dupa gramajul de proteine. Ideal ar fi ca faina sa aiba peste 12% proteine)

    §  45 g drojdie proaspata sau 12 g drojdie uscata

    §  6 galbenusuri

    §  250 g zahar

    §  500 ml lapte caldut

    §  100 ml ulei vegetal

    §  100 ml unt topit

    §  1 praf de sare

    §  Coaja de la 1 portocala si coaja de la 1 lamaie

     

     

    Ingrediente pentru umplutura:

     

    §  6 albusuri

    §  500 g nuca macinata

    §  6 linguri de zahar

    §  3 linguri de cacao

    §  Esenta de vanilie/rom

     

    Preparare

     

    Intr-un bol se dizolva drojdia proaspata cu 1-2 linguri de zahar. Dupa ce drojdia s-a lichefiat, se adauga 2 linguri de faina si 200 ml lapte caldut. Acest amestec constituie partea care va activa si dospi cozonacul.

     

    Separat, intr-un alt bol sau in malaxorul unui robot de bucatarie se bat galbenusurile si zaharul pana acestea devin lucioase si cremoase. Peste acestea se adauga faina, coaja de lamaie si portocala, amestecul de drojdie si restul de lapte.

     

    Se framanta adaugand in fir subtire uleiul vegetal si untul timp de 30 de minute.

     

    Framantarea este gata cand coca nu se mai lipeste de mana.

     

    Aluatul se lasa la dospit intr-un bol uns cu ulei timp de 2 ore.

     

    Intre timp, se pregateste umplutura pentru cozonac. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu zaharul, nuca, cacaoa si aromele.

     

    Aluatul dospit se imparte in 4 parti egale. Peste fiecare foaie se presara putina faina si se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi de 40X30 cm peste care se aseaza umplutura si se ruleaza. Vor rezulta, astfel, doi cozonaci mari. Fiecare cozonac se va aseza in intr-o tava de cozonac tapetata in prealabil sau cu foaie de copt si se va lasa la dospit pentru 20 de minute. Inainte de a fi bagati in cuptor, cozonacii se ung cu galbenus de ou. Pe deasupra se pot presara, optional, zahar tos, fulgi de migdale sau mac.

     

    In ceea ce priveste coacerea, temperatura ideala este de 160 de grade timp de 40 de minute si apoi de 170 de grade pentru ultimele 10 minute.

     

    Dupa ce scoateti cozonacii, pentru luciu, ii puteti unge cu un mix de miere si putina apa.

     

  • Articole similare