Atunci cand ne gandim la cozonac ne imaginam
ore in sir in bucatarie si truda multa. Cozonacii au reputatia ca se fac greu,
ca trebuie framantati mult, ca trebuie indemanare si un strop de magie ca sa
iasa crescuti bine si pufosi. Ei bine, cozonacii pot iesi grasi si pufosi si
intr-un mod mai simplu. Iata cum:
Ingrediente pentru aluat:
§ 1 kg de faina tip 000 (atunci cand alegeti faina pentru cozonac
ghidati-va dupa gramajul de proteine. Ideal ar fi ca faina sa aiba peste 12%
proteine)
§ 45 g drojdie proaspata sau 12 g drojdie uscata
§ 6 galbenusuri
§ 250 g zahar
§ 500 ml lapte caldut
§ 100 ml ulei vegetal
§ 100 ml unt topit
§ 1 praf de sare
§ Coaja de la 1 portocala si coaja de la 1 lamaie
Ingrediente pentru umplutura:
§ 6 albusuri
§ 500 g nuca macinata
§ 6 linguri de zahar
§ 3 linguri de cacao
§ Esenta de vanilie/rom
Preparare
Intr-un bol se dizolva drojdia proaspata cu 1-2
linguri de zahar. Dupa ce drojdia s-a lichefiat, se adauga 2 linguri de faina
si 200 ml lapte caldut. Acest amestec constituie partea care va activa si dospi
cozonacul.
Separat, intr-un alt bol sau in malaxorul unui
robot de bucatarie se bat galbenusurile si zaharul pana acestea devin lucioase
si cremoase. Peste acestea se adauga faina, coaja de lamaie si portocala,
amestecul de drojdie si restul de lapte.
Se framanta adaugand in fir subtire uleiul
vegetal si untul timp de 30 de minute.
Framantarea este gata cand coca nu se mai
lipeste de mana.
Aluatul se lasa la dospit intr-un bol uns cu
ulei timp de 2 ore.
Intre timp, se pregateste umplutura pentru
cozonac. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu zaharul, nuca, cacaoa si
aromele.
Aluatul dospit se imparte in 4 parti egale.
Peste fiecare foaie se presara putina faina si se intinde cu sucitorul intr-un
dreptunghi de 40X30 cm peste care se aseaza umplutura si se ruleaza. Vor
rezulta, astfel, doi cozonaci mari. Fiecare cozonac se va aseza in intr-o tava
de cozonac tapetata in prealabil sau cu foaie de copt si se va lasa la dospit
pentru 20 de minute. Inainte de a fi bagati in cuptor, cozonacii se ung cu
galbenus de ou. Pe deasupra se pot presara, optional, zahar tos, fulgi de
migdale sau mac.
In ceea ce priveste coacerea, temperatura
ideala este de 160 de grade timp de 40 de minute si apoi de 170 de grade pentru
ultimele 10 minute.
Dupa ce scoateti cozonacii, pentru luciu, ii
puteti unge cu un mix de miere si putina apa.