• Digitalizarea si inovatia - temele pentru Ziua Internationala a Femeii 2023

     


    Data de 8 Martie este una speciala, pentru ca, in fiecare an, reprezinta o ocazie de a ne arata dragostea si respectul fata de femeile din viata noastra. Insa, pe langa aspectul sentimental, aceasta sarbatoare poarta, inca de la origini, o puternica incarcatura sociala, dat fiind ca simbolizeaza lupta femeilor pentru egalitate in drepturi.

     

    UN Women, entitatea din cadrul ONU care se ocupa de drepturile femeilor a ales doua teme principale pentru ziua de 8 Martie 2023. Anul acesta, Ziua Internationala a Femeii va fi asociata conceptelor de digitalizare si inovatie, ca instrumente pentru egalitatea de gen.

    Iata cum a explicat UN Women aceasta alegere:

    ”Organizatia Natiunilor Unite recunoaste si celebreaza femeile si fetele care sustin avansarea tehnologiei transformatoare si a educatiei digitale. Ziua Internationala a Femeii 2023 va explora impactul decalajului digital de gen asupra extinderii inegalitatilor economice si sociale. Evenimentul va evidentia, de asemenea, importanta protejarii drepturilor femeilor si ale fetelor in spatiile digitale si combaterea violentei din mediul online.

    Accesul la tehnologie al femeilor si al altor grupuri marginalizate are ca rezultat solutii mai creative si are un potential mai mare pentru inovatii care raspund nevoilor femeilor si promoveaza egalitatea de gen. Lipsa lor de includere, prin contrast, vine cu costuri masive: conform raportului UN Women's Gender Snapshot 2022, excluderea femeilor din lumea digitala a redus cu 1 trilion de dolari produsul intern brut al tarilor cu venituri mici si medii in ultimul deceniu - o pierdere care va creste pana la 1,5 trilioane de dolari pana in 2025, daca situatia nu se schimba. Inversarea acestei tendinte va necesita abordarea problemei violentei online, pe care 38% dintre femei au experimentat-o personal, conform unui studiu desfasurat in 51 de tari.

     

    O abordare sensibila la gen a inovatiei, tehnologiei si educatiei digitale poate creste gradul de constientizare a femeilor si fetelor cu privire la drepturile lor si angajamentul civic.”

  • Articole similare