• Baigli cu nuca sau cu mac

     



    Baigli, sau cozonacul unguresc, este absolut remarcabil prin umplutura bogata cu nuca, mult mai consistenta ca in cazul cozonacului clasic. De asemenea, el se poate umple si cu o crema obtinuta din mac, lapte si zahar. Pregatit de sarbatori sau atunci cand va loveste pofta de cozonac, aceasta reteta ungureasca va fi indragita de toata lumea. Pentru pregatirea lui, vei avea nevoie de:

     

    ·       250 g faina

    ·       90 ml lapte caldut

    ·       100 g unt nesarat de 82% grasime, topit sau lasat la temperatura camerei

    ·       4 g drojdie uscata

    ·       1 galbenus

    ·       35 g zahar

    ·       1 praf de sare

    ·       Coaja rasa de la o lamaie

    ·       1 galbenus pentru uns aluat

    ·       1 lingurita de miere dizolvata in putina apa calduta (pentru luciul cozonacului)

     

    Pentru umplutura, vei avea nevoie de:

    ·       250 g nuca prajita si macinata

    ·       80 ml lapte

    ·       75 g zahar brun

    ·       1 lingurita cacao sau scortisoara

    ·       Esenta de rom

    ·       Coaja rasa de la ½ portocala

     

    Pentru umplutura cu mac, este nevoie de:

    ·       250 g mac

    ·       80 ml lapte

    ·       75 g zahar

    ·       Esenta de vanilie

     

    Inainte de a incepe prepararea aluatului, pregateste tavile in care vei coace cei doi mici cozonaci care iti vor iesi din cantitatile de mai sus. Poti folosi tavi de cozonac mai lungi, tapetate cu hartie de copt.

     

    Pentru preparare, laptele, zaharul,praful de sare, drojdia, galbenusul, coaja de lamaie se amesteca intr-un vas.

     

    Intr-un alt vas, se cerne faina, peste care se pune compozitia de mai sus. Se framanta cu mana sau cu blenderul timp de 5-10 minute, adaugand untul topit.

     

    Aluatul se lasa la crescut timp de 30 de minute.

     

    Se pregateste si umplutura de nuca, prin amestecarea tuturor ingredientelor.

     

    Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua cantitati egale si fiecare bila obtinuta se intinde cu ajutorul unui facalet sub forma unui dreptunghi de dimensiunea unei foi A4. La intindere, folositi faina pentru a fi mai simplu de intins. Un alt truc este de a intinde aluatul pe o foaie de copt. Fiecare foaie se umple cu jumatate din cantitatea de umplutura obtinuta si se ruleaza. Cele doua rulouri obtinute se ung cu galbenus de ou si se lasa la dospit in tava de cozonac alte 15-20 de minute.

     

    Dupa aceasta etapa de dospire, se coc la 160 de grade pentru 25-30 de minute.

     

    Dupa ce i-ati scos din cuptor, pentru luciu, cei doi baigli se pot unge cu mierea dizolvata in apa, cu ajutorul unei pensule.

     

    Pentru baigli cu mac, macul se rasneste. Lapte se pune pe aragaz cu zaharul si se lasa pe foc pana cand s-a dizolvat zaharul. Apoi, se adauga macul rasnit, coaja de portocala si esenta de vanilie. Apoi, se procedeaza ca la reteta cu nuca.

     

    Aceasta reteta de baigli este usor de pregatit, iar cozonacii rezultati sunt un deliciu.

  • Articole similare