Baigli, sau cozonacul unguresc, este absolut
remarcabil prin umplutura bogata cu nuca, mult mai consistenta ca in cazul
cozonacului clasic. De asemenea, el se poate umple si cu o crema obtinuta din
mac, lapte si zahar. Pregatit de sarbatori sau atunci cand va loveste pofta de
cozonac, aceasta reteta ungureasca va fi indragita de toata lumea. Pentru
pregatirea lui, vei avea nevoie de:
·
250 g faina
·
90 ml lapte caldut
·
100 g unt nesarat de 82% grasime,
topit sau lasat la temperatura camerei
·
4 g drojdie uscata
·
1 galbenus
·
35 g zahar
·
1 praf de sare
·
Coaja rasa de la o lamaie
·
1 galbenus pentru uns aluat
·
1 lingurita de miere dizolvata in
putina apa calduta (pentru luciul cozonacului)
Pentru umplutura, vei avea nevoie de:
·
250 g nuca prajita si macinata
·
80 ml lapte
·
75 g zahar brun
·
1 lingurita cacao sau scortisoara
·
Esenta de rom
·
Coaja rasa de la ½ portocala
Pentru umplutura cu mac, este nevoie de:
·
250 g mac
·
80 ml lapte
·
75 g zahar
·
Esenta de vanilie
Inainte de a incepe prepararea aluatului,
pregateste tavile in care vei coace cei doi mici cozonaci care iti vor iesi din
cantitatile de mai sus. Poti folosi tavi de cozonac mai lungi, tapetate cu
hartie de copt.
Pentru preparare, laptele, zaharul,praful de
sare, drojdia, galbenusul, coaja de lamaie se amesteca intr-un vas.
Intr-un alt vas, se cerne faina, peste care se
pune compozitia de mai sus. Se framanta cu mana sau cu blenderul timp de 5-10
minute, adaugand untul topit.
Aluatul se lasa la crescut timp de 30 de
minute.
Se pregateste si umplutura de nuca, prin
amestecarea tuturor ingredientelor.
Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua
cantitati egale si fiecare bila obtinuta se intinde cu ajutorul unui facalet
sub forma unui dreptunghi de dimensiunea unei foi A4. La intindere, folositi
faina pentru a fi mai simplu de intins. Un alt truc este de a intinde aluatul
pe o foaie de copt. Fiecare foaie se umple cu jumatate din cantitatea de
umplutura obtinuta si se ruleaza. Cele doua rulouri obtinute se ung cu galbenus
de ou si se lasa la dospit in tava de cozonac alte 15-20 de minute.
Dupa aceasta etapa de dospire, se coc la 160
de grade pentru 25-30 de minute.
Dupa ce i-ati scos din cuptor, pentru luciu,
cei doi baigli se pot unge cu mierea dizolvata in apa, cu ajutorul unei
pensule.
Pentru baigli cu mac, macul se rasneste. Lapte
se pune pe aragaz cu zaharul si se lasa pe foc pana cand s-a dizolvat zaharul.
Apoi, se adauga macul rasnit, coaja de portocala si esenta de vanilie. Apoi, se
procedeaza ca la reteta cu nuca.
Aceasta reteta de baigli este usor de
pregatit, iar cozonacii rezultati sunt un deliciu.