• Tipuri de faina si cum sa le folosesti in bucataria ta


     


    La inceput un ingredient simplu, faina este unul dintre alimentele care, in ultimii ani, au devenit din ce in ce mai diversificate, pentru a acomoda o gama tot mai extinsa de  gusturi si necesitati. Anumite sortimente au imbunatatit preparate traditionale, altele au fost adaptate la inovatiile culinare recente. Pentru a alege exact tipul de faina care sa iti creasca sansele de succes in bucatarie, ti le prezentam pe cele mai importante. Desigur, in magazinele cora te asteptam cu sortimente diferite, din care il poti alege exact pe cel de care ai nevoie in reteta cu care te pregatesti sa iti bucuri familia sau invitatii.

     

          Faina universala, denumita si faina 550, este un ingredient versatila, care functioneaza bine pentru multe tipuri de coacere si are o durata mare de valabilitate la raft. Retetele care precizeaza doar ca ai nevoie de faina simpla pot fi facute cu acest sortiment. Un amestec de grau tare si moale, aceasta faina are un continut mediu de proteine de 10-13%.

          Faina cu proprietati de auto-crestere este o faina universala convenabila, care contine bicarbonat de sodiu ca agent de dospire, dar  si sare, ambele fiind adaugate in timpul macinarii. Are un continut de proteine de 8-9% si produce o crestere frumoasa, inalta, pentru coacerea rapida a painii. Nu poate fi folosita in paine impreuna cu drojdie. Faina auto-crescatoare este ideala pentru produsele de panificatie care necesita o crestere mare, cum ar fi biscuiti, clatite americane, paine, sau briose.

          Faina de paine. Fabricata din grau tare macinat, are un continut de proteine de 12-15%. Adesea numita faina de brutarie in retetele mai vechi, glutenul pe care il contine o face ideala pentru painea cu drojdie. Este preferabil sa o folositi in locul fainii cu auto-crestere, daca doriti o paine cu o crusta bine formata si cu un miez moale si aerat.

          Faina pentru prajituri este o faina cu continut scazut de proteine, facuta din grau moale, care este macinata pana la o textura fina si matasoasa si este albita pentru a reduce proteinele la 6-8%. Deoarece contine mai mult amidon decat faina universala, aceasta faina moale absoarbe mai multe lichide, grasimi si zahar si are ca rezultat un aluat fraged si umed, potrivit pentru majoritatea prajiturilor.

          Faina italiana de tip 00 este de obicei facuta din grau dur macinat la cea mai fina dimensiune. Are un continut mediu de proteine cuprins intre 11 si 12%. Are un continut ridicat de gluten. Este perfecta pentru prepararea de paste in casa si pentru aluatul de pizza.

          Faina integrala este produsa din grau care a fost macinat folosind intregul bob si contine 13-14% proteine. De asemenea, este un tip de faina mai bogat in fibre, vitamine si minerale. Este adesea combinat cu fainuri mai usoare. Deoarece faina integrala este facuta din bobul intreg de grau, se poate strica mai repede decat faina mai procesata si trebuie depozitata la congelator.

     

  • Articole similare