Cremsnit
sau cremes este una dintre cele mai vechi retete dulci din Romania, despre care
cu siguranta cu totii avem amintiri din copilarie. In cofetarii, reteta
initiala a fost mult schimbata, in sensul in care i-au fost adaugate straturi
suplimentare sau crema a suferit modificari. Reteta traditionala, insa, consta
in doua foi crocante de foietaj iar intre ele o crema de vanilie clasica.
Pentru
a-l pregati chiar la voi acasa, veti avea nevoie de:
800 g aluat foietaj
1,5 l lapte
100 g faina
100 g amidon
6 oua
300 g zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
Preparare
Inainte de toate, incalziti cuptorul la 180 grade
Celsius.
Ouale se separa, iar aluatul foietaj se imparte in
jumatate. Fiecare jumatate se intinde intr-o foaie cu diamentrul de 30/35 cm.
Fiecare foaie de aluat se coace intre doua foi de
copt, iar deasupra se aseaza o tava suficient de grea, astfel incat in timpul
coacerii aluatul sa nu se ridice prea mult.
Pentru crema, punem 1 litru de lapte la fiert cu
esenta de vanilie. Separat, intr-un alt castron se amesteca lapte ramas cu
galbenusurile, faina si amidonul. Se amesteca bine, astfel incat compozitia sa
nu aiba cocoloase.
Cand laptele fierbe, se toarna in fir subtire
compozitia cu galbenusuri, pana se ingroasa. In acest timp, focul trebuie sa fie mic spre
mediu. Cand s-a ingrosat, se
reduce temperature la minimum si se mai fierbe 6-7 minute.
Albusurile se bat spuma cu praful de sare. Cand
acestea sunt tari, se adauga treptat zaharul pana se obtine o bezea lucioasa si
ferma.
Albusurile de incorporeaza in crema calda de oua
cu miscari de sus in jos.
Se aseaza prima dintre cele doua foi de foietaj
intr-o tava, peste care se toarna toata crema. Deasupra se aseaza cea de-a doua
foaie si se preseaza putin. Ideal ar fi sa dati tava la rece cu un gratar
deasupra pentru ca crema sa se aseze mai bine intre cele doua foi.
A doua zi putem taia prajitura cu un cutit foarte
ascutit. Optional, cremsnitul se poate pudra cu zahar vanilat.