• Uleiul de masline, o alegere benefica pentru sanatatea ta

     


    La inceput un produs exotic, uleiul de masline s-a integrat de multa vreme in preferintele romanilor. Fie ca il folosim la salate simple, la preparate mai complexe sau chiar in rutina cosmetica, el este o alegere fericita si sustinuta de specialisti. Opiniile lor au si argumente puternice, motiv pentru care iti prezentam cateva dintre beneficiile uleiului de masline. In magazinele cora, il poti gasi intr-o gama diversa, din care il poti alege pe cel mai potrivit gusturilor tale.

     

          Doar o mica parte din grasimile din uleiul de masline, adica aproximativ 14% sunt grasimi saturate, nerecomandate organismului uman. În schimb, acidul gras predominant din uleiul de masline este o grasime mononesaturata numita acid oleic, care reprezinta 73% din continutul total de ulei. Studiile sugereaza ca acidul oleic reduce inflamatiile din corp. Grasimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la caldura mare, facand din uleiul de masline extravirgin o alegere sanatoasa pentru gatit.

          O alta proprietate de care merita sa tii cont este aceea ca uleiul de masline contine cantitati mari de antioxidanti. Acesti antioxidanti sunt activi din punct de vedere biologic si pot reduce riscul de boli cronice si, de asemenea, actioneaza impotriva inflamatiilor.

          O serie de studii observationale, efectuate cu cateva decenii in urma, au aratat ca bolile de inima sunt mai putin frecvente in tarile mediteraneene.Acest lucru a condus la cercetari ample asupra dietei mediteraneene, care acum s-a dovedit ca reduce semnificativ riscul de boli de inima. Uleiul de masline extravirgin este unul dintre ingredientele cheie in aceasta dieta, protejand impotriva bolilor de inima in mai multe moduri: scade inflamatia, protejeaza colesterolul LDL „rau” de oxidare, imbunatateste peretii vaselor de sange si poate ajuta la prevenirea coagularii excesive a sangelui.

          Uleiul de masline are si proprietati antibacteriene. El contine multi nutrienti care pot inhiba sau ucide bacteriile daunatoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care traieste in stomacul tau si poate provoca mai multe afectiuni grave, inclusiv ulcer gastric. Studiile efectuate in laborator au aratat ca uleiul de masline extravirgin lupta cu opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice.

  • Articole similare