La inceput un produs exotic, uleiul de masline s-a integrat de multa vreme in preferintele romanilor. Fie ca il folosim la salate simple, la preparate mai complexe sau chiar in rutina cosmetica, el este o alegere fericita si sustinuta de specialisti. Opiniile lor au si argumente puternice, motiv pentru care iti prezentam cateva dintre beneficiile uleiului de masline. In magazinele cora, il poti gasi intr-o gama diversa, din care il poti alege pe cel mai potrivit gusturilor tale.
●
Doar o mica parte din grasimile
din uleiul de masline, adica aproximativ 14% sunt grasimi saturate,
nerecomandate organismului uman. ÃŽn schimb, acidul gras predominant din uleiul
de masline este o grasime mononesaturata numita acid oleic, care reprezinta 73%
din continutul total de ulei. Studiile sugereaza ca acidul oleic reduce
inflamatiile din corp. Grasimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de
rezistente la caldura mare, facand din uleiul de masline extravirgin o alegere
sanatoasa pentru gatit.
●
O alta proprietate de care merita
sa tii cont este aceea ca uleiul de masline contine cantitati mari de
antioxidanti. Acesti antioxidanti sunt activi din punct de vedere biologic si
pot reduce riscul de boli cronice si, de asemenea, actioneaza impotriva
inflamatiilor.
●
O serie de studii observationale,
efectuate cu cateva decenii in urma, au aratat ca bolile de inima sunt mai
putin frecvente in tarile mediteraneene.Acest lucru a condus la cercetari ample
asupra dietei mediteraneene, care acum s-a dovedit ca reduce semnificativ
riscul de boli de inima. Uleiul de masline extravirgin este unul dintre
ingredientele cheie in aceasta dieta, protejand impotriva bolilor de inima in
mai multe moduri: scade inflamatia, protejeaza colesterolul LDL „rau” de
oxidare, imbunatateste peretii vaselor de sange si poate ajuta la prevenirea
coagularii excesive a sangelui.
●
Uleiul de masline are si
proprietati antibacteriene. El contine multi nutrienti care pot inhiba sau
ucide bacteriile daunatoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o
bacterie care traieste in stomacul tau si poate provoca mai multe afectiuni
grave, inclusiv ulcer gastric. Studiile efectuate in laborator au aratat ca
uleiul de masline extravirgin lupta cu opt tulpini ale acestei bacterii, dintre
care trei sunt rezistente la antibiotice.