Nascut in America de Sud si facut celebru de
bucataria italiana, sosul de tomate a cucerit, intre timp, aproape intreaga
planeta. Perfect pentru a fi turnat peste o pizza aburinda, dar si delicios in
combinatia cu paste, carne sau peste, acest aliment este preferat de foarte
multi gurmanzi. De aceea, ne-am gandit ca merita sa stii mai multe despre el,
mai ales ca in magazinele cora te asteptam sa il descoperi intr-o diversitate
de sortimente.
Prima european care a mentionat in scris sosul
de rosii a fost Bernardino de Sahagún, un calugar franciscan din Regatul
Spaniei. Sahagún s-a mutat ulterior in Noua Spanie, unde a mentionat un sos
preparat care era oferit spre vanzare in pietele din Tenochtitlan (Mexico City,
astazi). Prima carte de bucate italiana care a inclus sosul de rosii se numea
”Lo Scalco alla Moderna” si a fost scrisa de bucatarul italian Antonio Latini.
A fost publicata in doua volume in 1692 si 1694. Utilizarea sosului de rosii cu
paste a aparut pentru prima data in 1790, in cartea italiana de bucate
”L'Apicio moderno”, scrisa de bucatarul roman Francesco Leonardi.
Sortimentele italiene de sos de rosii variaza
de la cel foarte simplu, folosit in paste al pomodoro pana la sosurile picante
puttanesca si arrabbiata. Sosul de rosii cu paste poate fi consumat de sine
statator sau poate fi asociat si cu ingrediente precum carnati, scoici, cuburi
de panceta, ton sau legume, pentru un preparat de paste mai complex.
Sosul de rosii si usturoi este preparat
folosind rosii ca ingredient principal si este folosit in diverse bucatarii si
preparate. ÃŽn bucataria italiana, alla pizzaiola se refera la sosul de rosii si
usturoi, care este folosit la pizza, paste si carne.
La fel de iubit este si in bucataria franceza.
”Sauce tomate” este unul dintre cele cinci sosuri principale din arta
gastronomica, asa cum a fost enuntat de
celebrul Auguste Escoffier la inceputul secolului al XX-lea. Se compune din
burta de porc, ceapa, foi de dafin, cimbru, piure de rosii sau rosii proaspete,
ghimbir, usturoi, sare, zahar si piper.