• Curiozitati despre Suedia

    Curiozitati despre Suedia

    Iata cateva lucruri pe care poate nu le stiai despre Suedia:

    1. Suedia este a treia cea mai mare tara din Uniunea Europeana, ca suprafata, dupa Franta si Spania.

    2. Capitala Suediei, Stockholm este construita pe 14 insule, legate intre ele prin 57 de poduri si centrul orasului este practic pe apa. Datorita abundentei apei, a parcurilor si a cladirilor cu o arhitectura exceptionala, orasul mai poarta si numele de ”Venetia Nordului”.

    3. Metroul din Stockholm este cunoscut drept cea mai lunga galerie de arta din lume, majoritatea statiilor fiind impodobite cu picturi, sculpturi si mozaicuri.

    4. Suedia nu a fost implicata in niciun razboi in ultimii 200 de ani, nici macar in cele doua razboaie mondiale.

    5. Stimulatorul, ultrasunetele, obiectivul astronomic, elicea marina, frigiderul si mouse-ul sunt inventii ale suedezilor.

    6. In Suedia copiii nu primesc note pana in clasa a VIII-a pentru ca nici ei, dar nici parintii sa nu fie stresati.

    7. Marcile de masini Volvo si Subaru, dar si marca de camioane Scania, sunt suedeze. Tot suedeze sunt si marcile Electrolux, IKEA, Absolut Vodka, Husqvarna (drujbe), Ericsson (telefonie si comunicatii), The Pirate Bay (torente), Tetra Pak (ambalaje) si evident H&M (Hennes & Mauritz).

    8. Scriitoarea suedeza Selma Lagerlof, cunoscuta pentru cartea sa pentru copii ”Minunata calatorie a lui Nils Holgerssen prin Suedia”, a fost prima femeie care a primit premiul Nobel pentru literatura. 

    9. Suedia este al treilea exportator de muzica din lume, printre artistii celebri originari din Suedia numarandu-se ABBA, Ace of Base, Roxette, The Cardigans, Europe, Avicii si multi altii. Desi pare greu de crezut, chiar si Dr. Alban este suedez.

    10. Fructele de padure sunt o religie in Suedia si sunt cele mai parfumate pe care le puteti manca vreodata. Gemul sau sosul de merisoare se alatura oricarui fel de mancare in Suedia, de la chiftelute la clatite. 
  • Articole similare