• Copilul si banii: primele lectii de educatie financiara

    Copilul si banii: primele lectii de educatie financiara

    Sa iti inveti copilul despre valoarea banilor si cum sa ii administreze pare un subiect destul de indepartat de primii ani ai copilariei. Cu toate acestea, vei constata ca micutul tau va fi destul de repede interesat de sesiunile de cumparaturi, mai ales in magazinele in care descopera jucarii si alte lucruri care il intereseaza. De asemenea, el poate intelege usor ca lucrurile care ii plac nu pot fi obtinute gratis, ci trebuie sa platim un anumit pret pentru ele. Iata, asadar, cum primele lectii de educatie financiara vor deveni necesare mai devreme decat iti imaginai. De aceea, iti oferim cateva ponturi care te vor ajuta sa il faci pe cel mic sa inteleaga mai usor ce rol au banii in viata noastra si cum trebuie sa ii gestionam.


    • In multe familii, copiii primesc ocazional bani sub forma de cadouri de la prieteni sau de la cei apropiati. Chiar si parintii pot stabili, periodic, o suma mica pe care i-o incredinteaza copilului, in ideea de a-i arata ce inseamna sa economiseasca. In locul traditionalei pusculite, foloseste un borcan din sticla transparenta, in care sa isi adune ”avutia”. Imaginea banutilor care se aduna ii va fi mai clara si va putea sa urmareasca singur cum ii cresc economiile.

    Arata-i in mod concret ce inseamna o anumita suma de bani. Daca doreste sa isi cumpere o jucarie noua din economiile sale, spune-i exact cat costa, scoateti impreuna banii necesari din borcanul cu economii, mergeti la magazin si lasa-l pe el sa inmaneze vanzatorului suma necesara.

    Cand esti cu el la cumparaturi, incearca sa folosesti cat mai des bani cash, in locul cardului. In acest fel, sumele pe care trebuie sa le platiti la casa vor avea o dimensiune concreta.

    • Incurajeaza-l sa doneze o parte din bani celor nevoiasi. Chiar daca e vorba despre sume mici (pe care, desigur, le poti completa si tu), donatiile il vor ajuta sa isi dea seama ca rostul banilor nu este doar de a ne cumpara lucrurile pe care le dorim, ci si sa ii ajutam pe cei care au nevoie de sprijinul nostru.

  • Articole similare