• 11 lucruri uimitoare despre oua

    11 lucruri uimitoare despre oua

    Fac parte foarte frecvent din meniul nostru, reprezinta o sursa importanta de proteina si sunt printre primele alimente pe care le introducem in hrana bebelusilor, in perioada de diversificare. Desi par banale si credem ca stim totul despre ele, ouale ascund informatii si proprietati fascinante. Iata cateva dintre acestea:


    Galbenusurile sunt una dintre putinele surse naturale de vitamina D. Este unul dintre motivele pentru care sunt introduse atat de devreme in alimentatia copiilor.

    Cand vrei sa afli daca un ou este fiert tare sau are, inca, galbenusul moale, tot ce trebuie sa faci este sa il invarti. Daca se roteste rapid si cu usurinta, inseamna ca e bine fiert. Daca nu se invarte foarte bine, inseamna ca este inca moale.

    ● Ai scapat din greseala un ou pe podea? Iti va fi mai usor sa cureti locul daca presari deasupra un pic de sare.

    ● Culoarea galbenusului depinde de felul in care a fost hranita gaina. Daca este mai inchis la culoare, inseamna ca pasarea a avut in ”meniu” plante care contin carotenoide, adica pigmenti naturali care se regasesc in anumite plante.

    ● In 2010, gaina Harriet a facut cel mai mare ou cunoscut pana astazi. Diametrul sau depasea 20 de centimetri.

    ● Ouale sunt o sursa excelenta de proteine si de grasimi sanatoase, cu un aport caloric scazut. Un ou mare contine 70 de calorii si 5 grame de grasime. De aceea sunt atat de populare in curele de slabire. Ai grija, insa, sa nu depasesti cantitatea recomandata de nutritionisti.

    ● O gaina medie face intre 300 si 325 de oua pe an.

    Pe masura ce o gaina inainteaza in varsta, va produce oua din ce in ce mai mari.

    Coaja de ou este compusa din carbonat de calciu.

    Prima omleta din istorie a fost facuta pe vremea Imperiului Roman. Era compusa din oua si miere. Din acest motiv, a primit numele Ovemele, o combinatie intre cuvintele ”ou” si ”miere”, in limba latina.

    ● O legenda spune ca, pe vremuri, boneta unui bucatar bun trebuia sa aiba 100 de pliseuri, cate unul pentru fiecare fel in care persoana respectiva stia sa gateasca ouale.
  • Articole similare