• Plantele aromatice si locul lor in decorul casei




    Ati trecut vreodata prin experienta de a rascoli pietele in cautarea unei plante aromatice pentru un fel de mancare pe care va pregateati sa-l gatiti la o sarbatoare sau o masa cu prietenii ?

     In cazul acesta este cazul sa luati in considerare si posibilitatea de a avea mica voastra plantatie cu tot ceea ce nu gasiti in mod obisnuit in piete sau in supermarketuri.

     Ca vorbim de salvie, busuioc proaspat, menta, rozmarin, tarhon, coriandru, le puteti avea in scurt timp chiar la voi in bucatarie sau balcon. Pentru a avea o recolta bogata, puteti opta fie pentru plantarea lor in ghivece separate, fie intr-o singura jardiniera. 

    O prima masura pe care trebuie sa o luati atunci cand incepeti plantarea ierburilor aromatice este de a le aseza cat mai aproape de o sursa de aer. In cazul unui apartament de bloc, ghivecele trebuie asezate pe pervazul de la geam, fie la bucatarie, fie in balcon. Un al doilea factor care le va asigura o crestere frumoasa este umiditatea. 

    De aceea, alegerea unor ghivece din lut sau ghivece cu rezervor de colectare a apei va oferi conditii mai bune pentru dezvoltarea plantelor aromatice. Nu le udati excesiv pentru ca acestea se vor usca sau vor putrezi. Umiditatea trebuie intretinuta prin udari nu foarte dese si mai ales prin calitatea materialului din care este realizat ghiveciul.

    Inainte de a incepe aventura plantarii propriilor ierburi aromatice, trebuie sa mai aveti in vedere urmatoarele :

    - alegeti seminte despre care aveti referinte bune. In cazul in care nu sunteti foarte siguri de alegerea semintelor, puteti opta pentru replantarea unor rasaduri. In felul acesta, veti asigura o crestere sigura si va veti putea bucura mai repede de propria recolta.

    - semintele trebuie plantate la mica adancime (de trei ori diametrul semintei) pentru a avea suficienta putere de a iesi la suprafata


    - temperatura trebuie sa fie placuta, 18-20 de grade nu va ingrijorati daca semintele nu germineaza in cateva zile. Unele au o perioada mai lunga, de circa 2 saptamani. 

    Ca o concluzie, plantele aromatice au nevoie de soare, aer, umiditate controlata si vase de lut sau prevazute cu dispozitiv de control al apei. 

    Dincolo de utilizarea lor pentru pregatirea diverselor feluri de mancare, acestea vor infrumuseta locul in care cresc, dandu-i un aspect proaspat.

  • Articole similare