• O seara la teatru? Iata regulile de politețe de care trebuie sa tii cont



    Teatrul este locul din care plecam de fiecare data mai bogati spiritual si cultural. Este spatiul in care actorii si spectatorii au o comunicare foarte speciala si directa. Fara montaj, fara taieturi de cadre, fara posibilitatea de a relua o scena de mai multe ori. Este, de asemenea, locul in care facem cunostinta cu operele marilor dramaturgi sau cu ale celor care abia debuteaza in aceasta arta. 

    Mintea si sufletul nostru se afla in consonanta perfecta. Iata tot atatea motive sa mergi la spectacole de teatru de fiecare data cand ai ocazia. Insa, la fel ca oricare alte spatii publice, si teatrul are cateva reguli, de care trebuie sa tii cont daca respecti munca celor care iti ofera o seara de neuitat, dar si dreptul celorlalti spectatori de a se bucura de momente la fel de speciale ca si tine. 

    In primul rand, punctualitatea. Sala de teatru este locul in care nimeni nu mai intra dupa ultimul gong. 

    Spectacolul nu poate fi intrerupt sau bruiat sub nicio forma, pentru ca el presupune foarte multa concentrare. Aceeasi regula este valabila si daca piesa are o pauza in program. Poti iesi din sala in timpul pauzei, insa este obligatoriu sa revii pe locul tau inainte de ridicarea cortinei.

    Sa iti inchizi telefonul mobil este o alta regula, pe care o vei auzi anuntata si din sistemul audio al teatrului, de mai multe ori. Este o dovada minima de civilizatie sa tii cont de ea. Un telefon care suna in timpul spectacolului poate compromite o intreaga reprezentatie. La fel si un ecran luminos, care provoaca disconfort celorlalti spectatori si chiar si actorilor. Sub nicio forma nu se admit exceptii de la aceasta regula.

    Multe teatre au in foaier mici magazine din care iti poti cumpara apa, suc sau diverse gustari. Acestea sunt, insa, destinate pauzelor. O punga care fosneste sau zgomotul produs de deschiderea unei sticle cu o bautura acidulata sunt complet nepotrivite in timp ce actorii de pe scena incearca sa isi joace rolurile perfect, pentru a oferi publicului un spectacol impecabil. 
    Tu de care alte reguli mai tii cont atunci cand mergi la teatru?

  • Articole similare