• Vine vacanta mare.Ce facem cu copiii ?



    Suntem generatia de parinti care isi petrecea vacanta mare in curtea bunicilor alaturi de verisori si gasca de copii de pe strada. Cu ei mergeam la scaldat, la furat de caise si cirese, ne jucam coarda, elasticul, tarile, flori, filme sau baieti, mancam dospite calde cu miere, clatite cu salcam, paine calda cu branza si rosii din gradina, si cate si mai cate. Atunci cand nu eram la bunici, eram in fata blocului cu cheia de gat, intr-o gasca mare si galagioasa impreuna cu care zilele treceau pe nerasuflate. 

    Pentru multi dintre copiii de astazi, vacanta mare este o experienta complet diferita. Copiii merg in vacante organizate pana la cele mai mici detalii de parinti, in grupuri controlate si cu activitati care nu implica un grad mare de libertate sau de risc din partea copiilor. 

    Chiar daca acestea sunt imbogatitoare in foarte multe sensuri, in special prin cunoasterea unor tari si culturi diferite, libertatea de miscare, de a decide, de a lega si dezlega prietenii este mult limitata, ceea ce se rasfrange asupra felului in care copilul devine responsabil si independent. De aceea, vacanta mare trebuie sa fie si acel timp de gratie cand copilul are suficient spatiu pentru organizarea libera a propriilor jocuri si activitati. 

    In cazul in care copilul sau copiii nu merg la bunici iar timpul petrecut acasa va fi majoritar, incercati sa va consultati cat mai mult cu ei in privinta activitatilor pe care vor sa le desfasoare in vacanta mare. Desi tentatia de a merge si la inot, si la tenis, si la fotbal, si la cursuri de coding sau la curs de limba straina este mare, puteti risca sa transformati vacanta mare intr-un program foarte obositor si stresant pentru copil. 

    De aceea, cel mai important este sa va limitati la maxim doua activitati alese impreuna cu copilul iar restul timpului sa fie decis de acesta. Desi poate sunteti un parinte invatat sa controleze timpul si activitatile copilului, vacanta mare este momentul in care copilul devine seful propriului timp. Ceea ce puteti face in schimb este de a-i oferi o plaja mare de alegeri si de a-l indruma spre jocuri si activitati care ii ajuta dezvoltarea. 

    Cu siguranta vor fi multe momente cand nu veti fi de acord cu modul in care copilul isi petrece timpul liber. In acest caz, incercati cu diplomatie sa oferiti alternative si sa aveti incredere in decizia lui. 

    In ceea ce priveste temele de vacanta, daca aveti un copil mai putin entuziasmat de activitatile academice, atunci fixati impreuna cu el un program de lucru lejer dar de care sa va tineti cu strictete. Temele de vacanta sunt in primul rand bune pentru a nu rupe total copilul de exercitiul scolii si, in al doilea rand, daca sunt facute cu drag si rezultate bune, acestea intaresc stima de sine a copilului si il fac sa se simta capabil. 

  • Articole similare