• 8 lucruri interesante despre pizza



    Cui nu-i place pizza?

    Cea mai populara mancare din lume nu lipseste din meniul niciunui restaurant italienesc, castigand simpatia cosumatorilor din intreaga lume.

    Iata cateva lucruri interesante despre acest preparat indragit in intreaga lume:

    1. Majoritatea oamenilor cred ca pizza a fost inventata de italieni, insa grecii si egiptenii au mancat inca din cele mai vechi timpuri diverse versiuni de paine asezonata cu ulei de masline si condimente. Pizza moderna, aÈ™a cum o stim noi azi, a aparut in Napoli, Italia, la finalul secolului al XVIII-lea, atunci cand peste “pita” a fost adaugat sosul de rosii. 

    2. Prima atestare a cuvantului “pizza” dateaza din anul 997.

    3. Prima pizzeria, Antica Pizzeria, s-a deschis in Napoli in anul 1738.

    4.Se spune ca cea mai faimoasa pizza, pizza Margherita, a aparut in anul 1889, atunci cand un bucatar, pe nume Raffaele Esposito, a pregatit in onorea Reginei Margherita din Savoy, trei feluri de pizza: pizza Mastuncola cu untură, branza si busuioc, pizza Marinara cu rosii, usturoi si oregano si o pizza cu rosii, mozzarella, ulei de masline si oregano, reamintind de tricolorul italian. Regina a fost impresionata de gustul celei cu roșii și mozzarella si i-a trimis o scrisoare bucatarului pentru a-l felicita pentru preparatul sau minunat. Asa a aparut celebra pizza Margherita.

    5. Daca ajungi in Philadelphia, SUA, nu ezita sa faci o vizita si la Muzeul Pizza. Vei gasi acolo o colectie impresionanta de figurine, filme, reviste si afise, toate despre acest preparat incredibil de popular si iubit.

    6. In 2001, Agenția Spatiala Rusa a livrat o pizza la Statia Spatiala Internationala. Cosmonautul rus, Yuri Usachov a avut onoarea de a fi prima persoana care a primit o livrare de pizza in spatiu.

    7. Pe 9 februarie, se sarbatoreste in intreaga lume Ziua Internationala a Pizza. 

    8.In 2018, industria care produce pizza valora peste 144 de miliarde de dolari.

  • Articole similare