• Tantrumurile o adevarata provocare pentru parinti


    Tantrumurile o adevarata provocare pentru parinti


    In jurul varstei de doi ani, multi copii trec prin perioada trantrumurilor, adica devin furiosi din motive minore sau chiar inexplicabile si se manifesta prin crize de suparare, plans, strigate sau chiar lovituri. Este o perioada complicata pentru orice parinte, insa exista lucruri pe care le putem face pentru a-i ajuta pe cei mici sa depaseasca mai usor aceste momente. 


    Iata cateva dintre ele.

    Incearca sa iti pastrezi calmul, sau macar sa ii dai celui mic aceasta impresie. Daca si parintele devine nervos si imprumuta din comportamentul celui mic, criza nu face decat sa devina si mai grava, pentru ca este alimentata si de nervii adultului.

    Incearca sa iti dai seama daca tantrumul nu este cauzat de ceva mai putin vizibil, care iti scapa. De foarte multe ori, adevaratul lor motiv nu este jucaria care a cazut sau haina pe care nu si-o doreste, ci stresul, teama, ingrijorarea fata de o anumita situatie, suprastimularea sau oboseala. Cu cat iti dai seama mai repede de cauza reala, cu atat ai sanse mai bune sa dezamorsezi situatia.

    Transmite-i celui mic ca il intelegi si ca esti alaturi de el. In loc sa il certi pentru ca face o criza de nervi pentru o jucarie, e mai productiv sa ii spui, de exemplu: ”Da, inteleg, si pe mine ma supara atunci cand lucrurile nu stau asa cum mi-as dori.” Din acel moment, va simti empatie si te va percepe ca pe un aliat.

    Daca motivul tantrumului este faptul ca isi doreste ceva ce nu-i poti oferi, nu inseamna ca trebuie sa primeasca, mereu, orice isi doreste, doar pentru a se opri. Va intelege ca aceasta este metoda ideala pentru a obtine absolut orice.

    Nu te poti baza nici pe distragerea atentiei, acest lucru este de cele mai multe ori tardiv, odata ce criza de furie a inceput. Insa daca ramai calma, ii explici cu blandete si ii vorbesti cu afectiune, ai sanse mai bune sa rezolvi situatia in asa fel incat sa il temperezi fara a-i transmite ca va obtine oricand ceea ce doreste doar cu un tantrum.

  • Articole similare