• Cum incurajezi joaca independenta a copilului intre 3-5 ani



    Intre trei si cinci ani, copiii au una dintre cele mai importante ferestre de dezvoltare, iar ritmul in care acestia acumuleaza informatii si invata este umitor. Trei ani este si varsta la care copiii manifesta in mod explicit dorina de a socializa, de a se juca cu alti copii si de a renunta la jocul solitar. Tocmai de aceea, este si varsta la care incepe gradinita. Din pacate, sub amenintarea pandemiei, foarte multe dintre gradinite urmeaza sa fie inchise. Astfel, copiii vor ajunge sa-si petreaca din nou o mare parte din timp acasa, in familie, iar joaca independenta poate face diferenta intre un copil frustrat si unul cu chef de explorare. Asadar, ce poti face pentru a incuraja jocul independent al copilului? 


    In primul rand, poti organiza spatiul de joaca al copilului in asa fel incat acesta sa-si gaseasca singur punctele de atractie si interes. Fie ca este vorba despre camera copilului sau locul comun de intalnire al familiei, incearca sa creezi in aceste spatii colturi de interese. Acestea pot fi: 


    masa cu creioane colorate si fise de colorat

    un raft cu carti de unde copilul isi poate alege ce vrea sa rasfoiasca

    etajere cu jucarii pentru antrenarea motricitatii fine

    o ladita cu obiecte din natura pe care le poate explora : frunze, pietre, conuri de brad, scoici
    o cutie in care poate experimenta diverse jocuri senzoriale: bile hidrofile colorate; nisip kinetic; 

    un mic colt cu figurine si plusuri pentru joc de rol. Tot pentru joc de rol, atat pentru baieti, cat si pentru fetite, functioneaza joaca de-a bucataria, joaca cu masinutele in trafic, bancurile de unelte, casuta papusilor, etc

    o cutie accesibila cu piese de lego 


    In al doilea rand, atitudinea voastra ar trebui sa fie de observatori. Copiii invata mult mai repede si mai natural din jocurile pe care si le construiesc singuri decat din cele impuse si dirijate de parinti. Rolul de observator nu este in intregime unul pasiv. Prin adresarea unor intrebari cheie, copiii pot fi orientati spre anumite lucruri, dar mai ales intelesi. Astfel, copilul va sti ca ii sunteti alaturi fara sa va perceapa prezenta ca pe ceva constrangator. In acelasi timp, rolul de obsevator activ va incuraja copilul sa fie creatorul, arhitectul propriilor momente de joaca cu maxima implicare, concentrare si energie. 


    Nu in ultimul rand, programul copilului trebuie sa se desfasoare atat in interior, cat si in exterior. Copiii adora joaca afara, unde se simt liberi si isi pot folosi energia pentru explorarea resurselor lor fizice. 


    Joaca independenta este cel mai mare dar pe care-l puteti face copiilor vostri, dar din care isi vor extrage mai tarziu forta de concentrare, capacitatea de inovare si increderea in propriile puteri. 

  • Articole similare