• Cum sa stimulezi dezvoltarea inteligentei bebelusului

     



    Inca dinainte ca micutul nostru sa vina pe lume, ne dorim sa ii oferim cele mai bune conditii pentru a se dezvolta si a creste sanator. Stimularea inteligentei sale este, desigur, pe una dintre primele pozitii ale listei de prioritati. Este firesc sa incercam sa ne ajutam copilul astfel incat acesta sa isi atinga intregul potential. Iata cateva sfaturi de la expertii in parenting:

    Indiferent daca iti alaptezi copilul sau apelezi la hranirea cu ajutorul biberonului, mentine contactul vizual. Mai ales in primele saptamani de viata, cel mic poate distinge doar la o distanta mica obiectele si persoanele, asa ca figura mamei il ajuta sa isi exerseze simturile si ii ofera suport emotional. Cu atat mai mult este benefic sa ii vorbesti, sa il alinti, sa ii zambesti, pentru ca toate aceste gesturi ii stimuleaza dezvoltarea cerebrala.

    Chiar daca ti se pare ca nu ai foarte mult talent, canta-i cat de mult si de des poti. Cantecele ii ofera acces la ritmuri repetitive si la cuvinte noi. Chiar daca este mult prea devreme sa le inteleaga sensul, acumularea lor este un exercitiu foarte util.

    In timpul baii de seara, lasa-l sa se joace cat mai mult in apa. Arata-i cum sa toarne apa dintr-un obiect in altul, sa descopere cat de amuzanta este spuma, iar, la final, joaca-te cu bebelusul celebrul joc ”cucu-bau!”. Nu doar ca este distractiv, dar il ajuta sa inteleaga ideea de permanenta, atunci cand va vedea ca nu pleci nicaieri, chiar daca, timp de cateva secunde, nu te mai vede.

    Cand il iei cu tine la cumparaturi sau la plimbare, explica-i mereu ce vede. Numeste culorile si formele obiectelor din jur, lasa-l sa atinga fructele din magazin, pentru a descoperi texturile diferite (desigur, imediat dupa aceea curata-i manutele cu un servetel sau cu un dezinfectant), povesteste-i despre forme si despre utilitatea fiecarui lucru. Este o metoda excelenta pentru a-i largi universul si, in acelasi timp, pentru a-i arata ca de la parintii sai poate afla multe lucruri interesante despre lumea inconjuratoare.

  • Articole similare