• Lucruri interesante despre bijuterii

     


    Bijuteriile sunt unele dintre cele mai fascinante obiecte, atat pentru femei, cat si pentru barbati, inca din celer mai vechi timpuri. Unii le apreciaza pentru arta cu care au fost mestesugite, altii, pentru valoarea pietrelor pretioase sau a metalelor nobile din care sunt confectionate. Ele ascund, insa, si o istorie spectaculoasa, cu multe momente interesante. Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre bijuterii:

    Cele mai vechi bijuterii identificate pana acum sunt denumite ”cochiliile Nassarius” si au fost descoperite intr-o pestera marocana. Potrivit expertilor, acestea au peste 82.000 de ani vechime.

     La inceput, bijuteriile erau confectionate din metale sau din alte materiale de origine naturala, inclusiv din insecte, precum cele purtate de luptătorii din Egiptul Antic. Cei care au revolutionat arta bijuteriilor au fost artizanii in prelucrarea sticlei de pe insula venetiana Murano, care au inventat margelele confectionate dintr-o versiune de sticla de foarte buna calitate. Cu toate ca descoperirea lor a fost realizata in jurul anului 1200, celebrele margele de Murano sunt fabricate si apreciate pana in ziua de astazi.

     Inelele de logodna au inceput sa fie folosite din anul 1477, cand moda lor a fosdt lansata de regele Maximilian I, odata cu cererea in casatorie pe care i-a adresat-o Mariei de Burgundia.

     Primul diamant a fost descoperit in India, in secolul IV. Aceste pietre pretioase au devenit rapid foarte valoroase, datorita rezistentei in timp si stralucirii lor speciale.

     Diamantele si-au cunoscut triumful suprem, insa, abia in secolul XX, cand eforturile de marketing le-au transformat in cea mai utilizata piatra pretioasa pentru inelele de logodna. Astazi, peste 80% din aceste bijuterii speciale sunt decorate cu un diamant.

     Tot in secolul XX a inceput si industria perlelor de cultura. Utilizarea lor la scara extinsa in industria modei si in cinematografie le-a facut extrem de dorite si de populare, iar cererea a crescut exponential. Daca pana atunci acestea erau foarte rare, astazi, aproape toate perlele comercializate sunt de cultura.

     

     

     

     

  • Articole similare