• Cum sa adormi mai usor si sa te odihnesti mai bine

     

    Problemele cu somnul sunt una dintre cele mai comune provocari ale epocii noastre. Stresul din fiecare zi, atractia fata de tehnologia digitala care ne tine foarte mult timp conectati la internet, alte dezechilibre din viata noastra fac ca odihna sa devina din ce in ce mai dificila. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa adormi mai repede si sa ai un somn de calitate:

     Primul lucru de care trebuie sa tii cont este temperatura din dormitor. In timpul somnului, temperatura corpului scade, asadar in camera nu trebuie sa fie prea cald, pentru ca vei avea o senzatie de disconfort. Specialistii recomanda sa setezi termostatul in jurul valorii de 20 de grade Celsius, insa pragul de confort poate fi diferit de la o persoana la alta.

    Incearca sa iti creezi un program regulat de somn si sa il resecti. Organismul nostru are un sistem numit ”ritmul circadian”, ceea ce inseamna ca, daca iti programezi un interval constant de timp pentru odihna, aceasta va fi una mai profunda. Asadar, incearca sa te culci si sa iti programezi trezirea la aceleasi ore in fiecare zi, pe cat posibil chiar si in weekend.

     Fii atenta modul in care iti expui corpul la lumina si intuneric, Acest lucru este in stransa legatura cu ritmul circadian, despre care tocmai ti-am povestit. Expunerea la lumina ii semnaleaza organismului tau ca trebuie sa ramana in stare de alerta, asadar aceasta este necesara doar in timpul zilei. Pe masura ce se apropie seara, incearca sa micorezi intensitatea luminii din casa. Intunericul favorizeaza productia de melatonina, care este o substanta indispensabila pentru a dormi bine.

    Daca se intampla sa te trezesti in timpul noptii, evita sa te uiti la ceas. Daca vei vedea ce ora este, acest lucru s-ar putea sa iti creeze o stare de neliniste in legatura cu timpul pe care il mai ai pana la trezire si iti va fi mult mai greu sa adormi la loc. De asemenea, nu iti lua telefonul mobil in dormitor. Trezirile nocturne iti vor oferi tentatia de a-l deschide si a intra pe internet, ceea ce iti va compromite somnul cu atat mai mult.

     

     

     

     

  • Articole similare