• Ghid de nutritie sanatoasa de Ziua Mondiala a Alimentatiei



    Corform datelor Organizatei Natiunilor Unite pentru AlimentaÈ›ie È™i Agricultură (FAO), la ora actuala in lume sunt mai multe persoane obeze decat malnutrite. Obezitatea este una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii persoanelor, aceasta fiind si unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare si oncologice. Adoptarea unei diete echilibrate pare sa fie din ce in ce mai mult o urgenta medicala, dar si una care tine de protejarea mediului, intrucat, anual, numai in tarile Uniunii Europene, peste 88 de milioane de tone de mancare sunt aruncate. 


    Intr-un an in care ne dam din ce in ce mai mult seama care este impactul nostru asupra mediului, este necesar ca fiecare din noi sa actionam la nivel individual, astfel incat sa ajungem sa avem un stil de viata cat mai sustenabil. Pentru asta, fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga diferenta dintre alimentele pe care le consuma, alimentele care necesita multe resurse si impactul lor asupra mediului. 


    De Ziua Mondiala a Alimentatiei, iata un mic ghid care va poate ajuta sa aveti o viata activa si cu noi obiceiuri alimentare: 


    Un DA pentru legume ! De obicei, nutritionistii impart o farfurie virtuala in trei si stabilesc ca regula de baza ca cel putin o treime din aceasta sa fie ocupata de legume. O alternativa la fel de buna este de a avea doua zile pe saptamana in care alimentatia sa fie complet vegetala. 


    Poftei de dupa-amiaza ii raspunzi cu snack-uri sanatoase. Majoritatea dintre noi experimentam asa-zisa pofta de dupa-amiaza, cand primul instict este de a manca un carton de prajituri odata sau de a rontai fara incetare. Inlocuitorii pentru snack-urile bogate in glucide si carbohidrati sunt snack-urile naturale, ca surse naturale de grasimi si carbohidrati. In aceasta categorie intra nucile, fructele uscate, cerealale integrale. 


    Portii mai mici si mai dese ! Portiile mai mici de mancare sunt primul pas spre o dieta echilibrata. In locul dietelor restrictive, care iti elimina din alimentatie multe tipuri de alimente, alege o alimentatie diversificata, chiar daca in cantitati mai mici. Senzatia de foame o poti combate prin mese mai dese si mai mici ! 


    Alege grasimile nesaturate in locul celor saturate! Grasimile saturate au valori nutritionale mai scazute decat cele nesaturate. Asadar intre unt, branza si inghetata vs avocado, ulei de masline, masline si unt de arahide, alege a doua categorie. Alte surse de grasimi nesaturate sunt nucile si semintele de tot felul. 


    Cumpara inteligent. Atunci cand mergi la cumparaturi, cel mai usor este sa cazi prada peisajului. Incearca sa cumperi ceea ce ai cu adevarat nevoie si sa nu faci stocuri. Adu-ti aminte ca este mai important sa nu arunci mancare iar lista de cumparaturi este sfanta in aceasta privinta, pentru ca nu te va lasa sa te abati de la ea. 


    Exerseaza. Chiar daca ai un program incarcat, exercitiile facute cu rigurozitate timp de 20 de minute pe zi te pot ajuta sa ai mai multa energie, incredere si pofta de viata !


  • Articole similare