• Rata cu portocale - o mancare sofisticata, dar usor de preparat

     


    Rata cu portocale este una dintre delicatesele clasice ale bucatariei frantuzesti. Notorietatea sa la novel global a fost adusa, insa, de celebra Julia Child, care a inclus acest fel de mancare in bestsellerul ei ”Cum sa stapanest arta bucatariei frantuzesti”. Este un fel principal perfect pentru o masa de sarbatoare sau pentru o ocazie speciala si se prepara mai usor decat ai putea sa crezi. Iata reteta:

    Ingrediente

    2 rate 

    Sare

    3 linguri zahar

    1/4 cana otet de vin rosu

    2 cani de supa de rata sau de vita

    4 portocale dulci

    1 lingura de amidon de porumb

    3 linguri Grand Marnier sau alta lichior de portocale

    1/4 lingurita de bitter de portocale (optional)

    2 linguri unt la temperatura camerei

    Instructiuni

    Folositi un ac sau un varf ascutit de cutit pentru a strapunge pielea ratelor grase peste tot, avand grija sa nu strapungeti carnea in sine. Acest lucru ajuta la eliminarea grasimii din pasare. 

    Sarati bine ratele si preincalziti cuptorul la 160 de grade Celsius.

    Puneti ratele intr-o tigaie rezistenta la cuptor. Le puteti aseza pe frunze de telina pentru a le ridica putin, astfel incat sa devina cat mai crocante. Daca doriti, inconjurati rata cu cateva legume radacinoase. Lasati-le sa se rumeneasca timp de 90 de minute.

    Scoateti tigaia si cresteti caldura la 220 de grade. Cand atinge aceasta temperatura, puneti pasarile inapoi in cuptor si lasati-le din nou la rumenit pana cand pielea devine crocanta, aproximativ 15 - 20 de minute.

    Între timp, fierbeti otetul si zaharul intr-o oala mica pana cand amestecul devine maroniu. Se toarna, apoi, supa putin cate putin, amestecand tot timpul. Puneti deoparte.

    Scoateti coaja de pe portocale, dar pastrati-o pe cea de la 2 portocale in bucati mari. 

    Scoateti sucul de la 2 portocale. Pe celalte doua taiati-le in bucatele.

    Cand ratele sunt gata, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se odihneasca.

    Terminati sosul. Aduceti-l la foc mic, apoi adaugati aproximativ 1/2 cana de suc de portocale si bucatile mari de coaja. Se fierbe la foc mic 5 minute. Se amesteca putin din sos cu amidon si, cand este bine amestecat, se amesteca in oala cu sos pentru a se ingrosa. Adaugati Grand Marnier, sare si bitter de portocale dupa gust. Se adauga, apoi, untul, treptat, cate o lingurita

    Pentru a servi, scoateti carnea de rata de pe oase si aranjati-o pe farfurii. Peste ea, turnati  sos, iar alaturi asezati cateva bucatele de portocale. Se decoreaza cu coaja rasa si se serveste cu paine buna, sau cu piure de cartofi.

  • Articole similare