• 10 sfaturi pentru ciclistii incepatori

     


    Bicicleta a starnit dintotdeauna pasiuni la cei care s-au urcat pe ea si si-au dat voie sa exploreze liber. Mai mult decat un mijloc de transport, pentru multi impatimiti bicicleta este un prieten. Si, cum bine spunea Maurice Leblanc, scriitor francez, bicicleta este cel mai bun aliat impotriva celor mai crunti dusmani, anxietatea si tristetea, avand minunata putere de a darui speranta.

     

    In ultimii ani am putut vedea cum numarul biciclistilor a crescut si tot mai multi tineri si mai putini tineri devin adepti ai acestui sport. Pentru un biciclit cat mai eficient si mai in siguranta, iata cateva sfaturi de care sa tii cont, mai ales daca esti incepator:

     

    1. Protejeaza-ti capul. In cazul in care nu stiai, ranile la cap produse intr-un accident de bicicleta grav pot fi cauzatoare de deces. O astfel de situatie tragica poate fi evitata daca casca este corect aleasa si purtata. Oricat de cald sau inconfortabil ti s-ar parea, nu renunta sa porti casca si asigura-te ca si insotitorii tai o poarta pe a lor, mai ales daca acestia sunt copii.

     

    2. Nu pedala prea mult timp cu o viteza superioara. Ideea este de a mentine o cadenta cat de cat constanta, iar o treapta superioara de viteza nu va face decat sa puna multa presiune pe genunchi, ceea ce va antrena oboseala si o cursa mai scurta decat ti-ai fi dorit.

     

    3. Schimba vitezele corespunzator. Atunci cand urci o panta sau un deal schimba intr-o viteza care sa te ajute sa mentii cadenta astfel incat sa ajungi in varful dealului fara sa-ti supra soliciti genunchii.

     

    4. Schimba pozitia in timp ce pedalezi prin miscarea mainilor pe bare si a posteriorului pe sa. Prin schimbarea pozitiei vei evita intepenirea pe bicicleta din cauza timpului prea indelungat petrecut pe ea.

     

    5. Alege o sa potrivita. De cele mai multe ori, o sa potrivita este diferenta intre o cursa confortabila si una dureroasa. De asemenea, o sa moale nu inseamna neaparat o sa potrivita. De multe ori, o sa mai lunga s-ar putea dovedi mai eficienta.

     

    6. Alege o bicicleta potrivita inaltimii tale. Pozitia piciorului pe pedala este extrem de importanta, de aceea o bicileta se alege si in functie de lungimea piciorului. In cazul in care piciorul nu este prin in pedala, genunchiul trebuie sa fie usor flexat si nu intins la maxim. Din contra, daca piciorul este prins in pedala, genunchiul trebuie sa fie intins.

     

    7. Inaltimea ghidonului are un rol important in protejarea spatelui. Pozitia corecta a acestuia este cand se afla cel putin la acelasi nivel cu saua.

     

    8. Cunoasterea regulilor. Comporta-te responsabil in trafic si semnalizeaza orice intentie.

     

    9. Fara casti. Atat timp cat esti pe bicicleta ai nevoie sa fii extrem de atent la trafic si la tot ceea ce se intampla in jurul tau.

     

    10. Asigura-ti bicicleta. Din pacate, odata cu venirea verii se inmultesc si furturile de biciclete. Pentru a evita orice suparare pricinuita de aceasta situatie, poti fi precaut asigurandu-ti bicicleta. Pentru asigurarea bicicletei, oriunde si oricand, la Punctul de beneficii cora iti poti lua polita Otto Velo.

  • Articole similare