• Lucruri pe care nu le stiai despre Ziua Copilului

     



    Peste tot in lume, tarile si-au ales o zi in care se celebreaza Ziua Copilului. Parinti, profesori, asociatii educationale sau de caritate se straduiesc sa organizeze evenimente educationale si recreative prin care sunt sarbatoriti copiii si elevii.

    Cu toate ca in multe dintre tari Ziua Copilului se sarbatoreste pe 1 Iunie, mai exista tari in care celebrarea copilariei si a drepturilor copiilor are loc in a doua jumatate a lunii iunie, ca in anumite state din Asia sau America. In Belgia, Ziua Copilului se sarbatoreste pe 14 aprilie, in Japonia pe 5 Mai, in Brazilia pe 12 Iunie, in Africa de Sud pe 16 Iunie, iar acestea sunt doar cateva exemple.

    Chiar daca in Romania 1 Iunie a devenit zi libera nationala recent, in urma cu doar cativa ani, Ziua Copilului este veche de 60 de ani. Dupa primul razboi mondial, cand copiii au fost categoria cea mai vulnerabila si mai afectata de efectele razboiului, omenirea a simtit nevoia sa-si puna la adapost copiii printr-o conventie internationala. Astfel, pe 30 aprilie 1924, Declaratia pentru Drepturile Copiilor a fost formal recunoscuta.

    Istoria zilei copilului asa cum o stim astazi isi are radacinile si in momentul cand Declaratia pentru Drepturile Copiilor a fost aprobata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, pe 20 Noiembrie 1959.

    La inceput, Declaratia era alcatuita doar din 5 reguli sau principii. Cu timpul insa, Declaratia s-a transformat intr-un adevarat set de reguli si principii, foarte asemanator Declaratiei Drepturilor Omului. O noua versiune a acestor reguli a fost adoptata in 1989 de catre Natiunile Unite si este utilizata si astazi.

    Printre cele mai importante drepturi ale copiilor consfintite de declaratie se numara :

    §  Interzicerea discriminarii copiilor pe criterii de rasa, clasa, etnie, religie, gen

    §  Deciziile adultilor trebuiesc luate in functie de interesul superior al copilului

    §  Guvernele trebuie sa asigure conditiile in care copiii sa se poata dezvolta in cel mai bun mod.

    §  Orice copil are dreptul la protectie, educatie si sanatate

    In majoritatea tarilor, Ziua Copilului se sarbatoreste prin jucarii si dulciuri oferite copiilor, evenimente in aer liber in care copiii sunt chemati sa se intalneasca cu personajele lor preferate din desenele animate, sa se bucure de jocuri si spectacole.

    In cazul in care esti parinte, dar nu numai, raioanele de jucarii si dulciuri din magazinele cora te asteapta cu o oferta generoasa cu ajutoul careia poti sa faci cadoul perfect pentru Ziua Copilului. O gama larga de jucarii si dulciuri poti gasi si in magazinul online, pe cora.ro. 

  • Articole similare