• Ziua Mondiala a Sigurantei Alimentare: Care este semnificatia acestui eveniment

     



     

    Anul acesta, pe 7 iunie, sarbatorim Ziua Mondiala a Sigurantei Alimentare. Acesta este un concept foarte important pentru toate magazinele cora, asa ca te invitam sa stii si tu mai multe despre acest eveniment.

    Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Ziua Mondiala a Sigurantei Alimentare are ca scop atragerea atentiei si actiuni care pot oferi inspiratie pentru a ajuta la prevenirea, detectarea si gestionarea riscurilor alimentare, contribuind astfel la securitatea alimentara, sanatatea umana, prosperitatea economica, accesul la piete, turism si dezvoltare durabila.

    Tema din acest an, „Hrana sigura astazi pentru un maine sanatos”, subliniaza necesitatea unor sisteme de productie durabile pentru a asigura sanatatea oamenilor, a planetei si a economiei pe termen lung. Este important sa recunoastem ca sanatatea oamenilor, a animalelor si a mediului este interconectata si ca orice eveniment negativ din aceasta sfera poate avea un impact global asupra sanatatii publice, comertului si economiei.

    Recunoscand povara globala a bolilor de origine alimentara, care afecteaza persoanele de toate varstele, in special copiii sub 5 ani si persoanele care traiesc in tari cu venituri reduse, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a proclamat in 2018 ca in fiecare an, pe 7 iunie va fi Ziua Mondiala a Sigurantei Alimentare. ÃŽn 2020, Adunarea Mondiala a Sanatatii a adoptat  o rezolutie pentru a consolida eforturile globale pentru siguranta alimentelor, cu scopul de a reduce riscul bolilor de origine alimentara. OMS si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) faciliteaza in comun respectarea Zilei Mondiale a Sigurantei Alimentelor, in colaborare cu statele membre si alte organizatii relevante.

    Siguranta alimentara este o responsabilitate comuna pentru guverne, producatori si consumatori. Toata lumea are un rol de jucat in traseul de la ferma la masa, pentru a se asigura ca alimentele pe care le consumam sunt sigure si sanatoase. Prin Ziua Mondiala a Sigurantei Alimentare, OMS lucreaza la integrarea sigurantei alimentare in agenda publica si la reducerea poverii bolilor de origine alimentara la nivel global. Siguranta alimentara este treaba tuturor.

  • Articole similare