• Cum protejam copiii de capuse si soare in vacanta mare

     


    Mai sunt doar cateva zile si incepe vacanta mare si odata cu ea ocazii nenumarate de explorare a naturii. Mers la picnic, la mare, drumetii la munte, momente de incantare si maxima bucurie pentru copii, dar care trebuie sa se intample in siguranta. Pentru ca lunile mai si iunie au fost pline de precepitatii, peste tot este o vegetatie luxurianta si, odata cu ea, puzderie de insecte. Pentru majoritatea copiilor, intepaturile de insecte nu sunt doar cauzatoare de disconfort, ci declansatori de alergii, inflamatii locale, scarpinaturi fara sfarsit, plansete si bube greu de ingrijit. De aceea, una din grijile parintilor este de a-i proteja pe copii de insecte, in special de capuse si tantari. Dincolo de grija la insecte, protectia solara este o alta preocupare a verii. Dar ce putem face pentru o protectie eficienta?

     

    Capusele sunt peste tot unde este iarba inalta, padure, animale. O prima masura de protectie este de a alege haine comode, subtiri, din bumbac, insa cu maneci si craci lungi, incaltaminte inchisa, pantaloni bagati in ciorapi. Dincolo de modul in care imbracam copiii, solutiile repelente, speciale pentru capuse, sau cele repelente pentru mai multe insecte, ajuta la a tine insectele departe de pielea fina a copiilor. Pe langa solutiile repelente, mai pot fi incercate bratari sau plasturi. Pentru ca in fata unei capuse flamande uneori nici macar un panatalon nu face fata, este important sa aplicati solutiile repelente inclusiv pe haine si incaltaminte.

     

    Un alt pas important este examinarea pielii copilului, odata intors din natura. Dezbracati copilul si examinati cu atentie pielea, in special in zona picioarelor, a mainilor si a cefei. Tineti cont de faptul ca uneori capusele sunt atat de mici incat pot semana cu o alunita. Treceti cu atentie degetele peste orice astfel de punct pe care nu il stiati pe pielea copilului. In cazul in care il veti simti ca o excrescenta, atunci este foarte probabil sa aveti de-a face cu o capusa. Daca nu ati reusit indepartarea cu apa si sapun in repetate randuri, este cazul sa cereti ajutorul unui specialist. In acest caz, nu este o idee buna sa incercati scoaterea capusei acasa pentru ca este posibil sa o adanciti si mai tare in piele si sa complicati lucrurile. Prin urmare, in cazul in care in pielea copilului s-a strecurat o capusa, mergeti de urgenta la camera de garda a unui spital de pediatrie. Nu minimalizati pericolul, intrucat capusele sunt transmitatoare de virusuri periculoase: virusul encefalitei, virusul febrei hemoragice de Crimeea-Congo, Borrelia sau boala Lyme.

     

    Magazinele cora, online si offline, iti pun la dispozitie solutii si spray-uri repelente impotriva capuselor si tantarilor pentru intreaga familie. 

     

    Aceeasi grija trebuie acordata protectiei solare. Pielea copiilor este mult mai fina decat cea a unui adult si, prin urmare, mult mai sensibila la expunerea directa la soare. Pentru protejarea eficienta impotriva razelor puternice ale soarelui de vara, este important ca parintii sa ia un mix de masuri. Printre acestea, expunerea treptata la soare, evitarea soarelui in orele in care acesta este cel mai puternic, imbracarea copilului in haine din bumbac, lejere si deschise la culoare, acoperirea capului cu palarii care au protectie si pentru ceafa. Este foarte important de retinut ca in fata unui soare foarte puternic, in special pentru copiii mici, cel mai bine functioneaza hainele cu maneci si craci lungi. Ganditi-va ce ii ajuta cel mai mult pe oamenii din zonele de desert! Exact, hainele vaporoase care acopera tot corpul. Bineinteles, pe perioada verii, in special pentru copiii mai mari care nu accepta haine cu maneci si craci, crema de soare cu SPF minim 30 este obligatorie. Aceasta trebuie aplicata la fiecare iesire in casa, pe fata, brate, gat, picioare si reinnoita la 2-3 ore daca timpul petrecut afara presupune expunere directa, ca in cazul mersului la mare.

     

    Pe cora.ro, dar si in magazinele fizice, puteti gasi o gama variata de creme si lotiuni, inclusiv cele speciale pentru copii, cu factor de protectie care variaza de la cel mai mic la cel mai mare.

     

  • Articole similare