• Ce trebuie sa faci inainte si dupa antrenament?

    Ce trebuie sa faci inainte si dupa antrenament?

    Pentru a fi cu adevarat eficient si a nu crea probleme de sanatate, antrenamentul sportiv trebuie abordat complet, cu toate cele trei parti ale sale: incalzirea, activitatea propriu-zisa si exercitiile de stretching sau de recuperare. Fiecare dintre aceste etape este la fel de importanta.


    Inainte de a incepe exercitiile, este important sa fii bine hidratata si sa te asiguri ca echipamentul sportiv este potrivit pentru activitatea de care te pregatesti. Incalzirea este cea care iti pregateste corpul pentru exercitiile fizice care urmeaza. Iti imbunatateste circulatia sangelui si ritmul cardiac, ajuta muschii corpului si ligamentele sa faca fata cu succes activitatii intense. In plus, tot incalzirea diminueaza riscul de accidentari. Chiar si pentru un antrenament scurt, ea este esentiala si te sfatuim sa nu o ignori. Specialistii recomanda ca durata optima 5-7 minute pentru aceasta etapa a antrenamentului. Nu e nevoie de miscari complicate, dar trebuie sa tii cont ca trebuie pusa in ”miscare” fiecare zona a corpului. De asemenea, vei observa ca performanta ta va fi mai buna daca incerci si cateva exercitii de respiratie.

    Dupa ce antrenamentul a luat sfarsit, este momentul sa iti relaxezi corpul si sa il aduci din nou in starea de repaus. Aceasta etapa este cea care iti ajuta muschii si ligamentele sa ramana in forma buna si sa fie pregatite pentru urmatoarele sesiuni de efort fizic. Stretchingul contribuie, de asemenea, la imbunatatirea mobilitatii pe termen lung, de aceea toti sportivii de performanta ii acorda foarte multa atentie. Un alt beneficiu pe care il aduce este faptul ca ajuta la micsorarea riscului de febra musculara sau, in cazul in care aceasta apare, la diminuarea intensitatii ei. 

    Unde gasesti cele mai bune exercitii de incalzire sau de stretching? Recomandarea noastra este ca, la inceput, sa le inveti de la un antrenor specializat. Daca nu ai aceasta posibilitate, vei gasi o multime de tutoriale si pe internet, insa te sfatuim sa le alegi doar pe acelea cu care corpul tau se simte confortabil si pe care le poti executa in deplina siguranta.

  • Articole similare