• Cum reduci risipa alimentara la tine acasa

    Cum reduci risipa alimentara la tine acasa

    Risipa alimentara este o problema tot mai serioasa, pe masura ce consumul de produse creste si el. Chiar daca simti ca aceasta problema nu te afecteaza in mod direct, in realitate, risipa alimentara iti goleste buzunarele si iti strica calitatea aerului pe care il respiri. Pentru a preveni risipa alimentara la tine acasa, am facut o lista cu ceea ce puteti schimba in comportamentul vostru: 


    Incepe cu folosirea listei de cumparaturi. Cu totii stim ca atunci cand mergi la cumparaturi fara o lista si un plan clar, poti iesi din magazin cu mult mai multe lucruri cumparate decat ti-ai fi dorit. Prin urmare, daca iti doresti sa nu ti se mai vestejeasca legumele si fructele in frigider, poti incepe sa-ti faci un plan de cumparaturi care sa fie cat mai legat de nevoile tale reale. Incearca sa gandesti un calendar a ceea ce mananci si gatesti in fiecare zi. Asa vei putea tine foarte usor o evidenta a nevoilor familiei pe o saptamana si sa cumperi exact ceea ce consumi cu adevarat. 

    Refoloseste resturile cu creativitate. O friptura de cateva zile poate fi reinventata in mod surprinzator fie sub forma un sandwich rece, fie intr-un orez chinezesc, fie intr-o placinta ciobanului delicioasa. Exista acum nenumarate retete pe care le poti gasi online, nu mai departe de un touch pe propriul telefon mobil. 

    Congeleaza. Daca ti se intampla adesea sa arunci banane prea coapte, caserole cu fructe de padure, ierburi aromatice sau diverse legume care incep sa mucegaiasca in frigider, atunci o alternativa la a le arunca este de a le congela. Le puteti folosi intr-un alt moment pentru checuri delicioase, briose, supe creme, inghetate pe baza de iaurt. 

    Organizeaza frigiderul si dulapul cu alimente. De multe ori, atunci cand depozitam alimentele in frigider sau in dulap, nu le organizam in functie de datele de expirare. Atunci cand cumparati noi alimente dar mai aveti acelasi produs, comparati datele de expirare si prioritizati consumul in functie de asta. Ce este mai vechi iese primul, ce este mai nou, iese ultimul. 

    Depozitarea. Viata alimentelor se poate prelungi doar aplicand niste reguli simple de depozitare. Spre exemplu, pentru lactate, alimente gatite sau carne, asigurati-va ca acestea sunt bine acoperite cu folie alimentara. Pentru alimentele uscate - faina, zahar, paste, gris, condimente, seminte - cumparati borcane din sticla care le vor feri de umezeala. 

  • Articole similare