• Reteta barbeque ribs

    Reteta barbeque ribs

    Barbecue – o poveste americana

    Coaste la cuptor, cotlet glazurat cu sos, vita in sos barbeque, numitorii comuni aici sunt carnea alaturi de una dintre cele mai celebre metode de preparare a ei: barbecue.

    Istoria culinara e incarcata de mituri si legende, iar tehnica barbecue-ului cu care ne-am familiarizat datorita americanilor nu face exceptie. Nu se cunosc cu siguranta originea termenului sau a metodei, insa la fel ca orice poveste americana, se spune ca ar incepe cu intalnirea dintre cultura colonizatorilor si lumea nativilor americani. Spaniolii i-ar fi zis barbacoa metodei de preparare a carnii la foc mic si lent pe care nativii Americii o foloseau la 1500.

    Pana prin secolul al XIX-lea, tehnica era deja suficient de cunoscuta incat fiecare regiune americana sa aiba propria ei reteta de barbecue. De aici si pana la elaborarea celor mai creative retete de sos sau de marinare a carnii a fost doar un pas.

    Barbecue-ul a ajuns sa fie atat de cunoscut in lume datorita usurintei cu care poti prepara o masa atat de delicioasa cu minimum de efort si fara costuri mari. Fara lemne si un cuptor sofisticat, poti pregati un barbecue la tine acasa, pe gustul tuturor prietenilor sau membrilor familiei.

    Secretul unor coaste delicioase este sa fie gatite la foc mic si lent (130°C sau la treapta minima a cuptorului) astfel incat carnea sa se desprinda cu usurinta de pe os si sa-si pastreze sucurile si aroma. Pentru a obtine cele mai delicate coaste, este recomandat ca inainte de preparare sa desfacem membrana subtire ce acopera partea din spate.

    Materiale necesare: 

    Pensula de patiserie
    Folie aluminiu
    Hartie de copt

    Timp de preparare: 4 ore si 15 min

    Cantitate pentru 4 portii

    Ingrediente:

    1 kg de coaste de porc
    sare si piper negru

    Ingrediente pentru prepararea sosului:

    1 lingura ulei de masline
    1 ceapa mica tocata marunt
    1 varf de cutit de chimion pudra
    jumatate de cana ketchup / sos de rosii 
    1 lingura sos Sriracha
    2 linguri zahar brun
    1 lingura otet de mere
    1 lingura seminte susan
    sare si piper

    Mod de preparare coaste:

    1. Preincalziti cuptorul la 135°C.

    2. Curatati membrana ce acopera coastele.

    3. Asezonati din abundenta coastele cu sare si piper.

    4. Puneti coastele intr-o tigaie sau intr-o tava cu carnea in partea de sus. Daca tava e prea subtire, puneti-le pe o hartie de copt astfel incat sa nu se lipeasca. Pot fi taiate in caz ca nu incap.

    5. Acoperiti bine tigaia / tava cu folie de aluminiu si lasati carnea la cuptor timp de 3 – 4 ore pana ce se desprinde cu usurinta de pe os.

    In timp ce coastele sunt la cuptor, pregatiti sosul astfel:

    1. Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie, la foc mediu.

    2. Caliti ceapa taiata marunt, cu grija, fara sa se arda.

    3. Adaugati ketchup-ul / sosul de rosii, sosul chili, zaharul brun si otetul de mere. Amestecati pana ce obtineti un amestec omogen, asezonati cu sare si tineti pe foc amestecul inca 2 minute.

    4. Puneti sosul deoparte, acoperit, pana ce coastele sunt gata.

    Coastele sunt gata, asa ca nu va mai ramane decat sa distributi sosul pe toata suprafata carnii cu ajutorul unei pensule de patiserie. Pentru a pune in valoare combinatia de arome, dar si a-i da un aspect glazurat carnii, o puteti lasa din nou la cuptor sau intr-o tigaie pana ce sosul se caramelizeaza. La final, presarati semintele de susan.

    Bucurati-va de coastele de porc in stil barbecue cat sunt calde!






  • Articole similare