• Cum ne deprindem copiii cu regulile de igiena?

    Cum ne deprindem copiii cu regulile de igiena?

    Nu e deloc un lucru simplu pentru un copil sa fie constant in aplicarea regulilor de igiena. In primul rand, pentru ca acestea sunt de multe ori in conflict direct cu firea spontana si pusa pe explorat a copiilor. Igiena cere rigoare si mult exercitiu. Felul in care parintii introduc igiena in rutina copilului este foarte important, intrucat de ea depinde sanatatea copilului in colectivitate. 

    Pentru a obtine rezultate pe termen lung, incepeti sa familiarizati copilul cu regulile de igiena inca de foarte mic. Din momentul in care bebelusul a inceput sa mearga, cu ajutorul unui scaunel inaltator, ii puteti introduce anumite ritualuri: spalatul fetei, manutelor si al dintilor dimineata, spalatul pe maini dupa fiecare activitate mai lunga, inainte sau dupa mesele principale, dupa venirea din parc, dupa folosirea toaletei, etc.

    Invatarea cu blandete si rabdare va face copilul sa fie cooperant si sa inteleaga ca este in primul rand despre el si apoi despre vointa parintelui. Cu toate ca nerespectarea regulilor de igiena poate avea consecinte importante - imbolnaviri dese si dintr-un spectru larg - atitudinea parintilor trebuie sa fie una ferma dar nu autoritara sau critica. Copilul va reactiona bine daca igiena se va face cu voie buna, umor si energie buna. 

    Fiti creativi! Exista foarte multe carticele cu personaje si situatii haioase cu ajutorul carora copiii pot invata regulile de igiena si consecintele nerespectarii acestora. Puteti inclusiv face joc de rol cu plusurile preferate, puteti exersa periajul dintilor pe mulaje sau foi printate. 

    Fiti fermi si constanti! Copiii au nevoie de modele, iar voi sunteti primii lor lideri. Odata instituite regulile, tineti-va de ele cu dintii, indiferent de situatie si context. Faceti ceea ce predicati, trebuie sa ramana motto-ul familiei, pe orice tema, dar mai ales pe cele care tin de obiceiuri. 

    Explicati, explicati si iar explicati! Pentru ca actiunea copiilor este modelata de emotie si nu de ratiune, trebuie sa va pregatiti sa repetati aceleasi informatii. Aparenta lor lipsa de receptivitate nu trebuie pusa pe seama incapatanarii sau a lipsei de atentie, ci a focusului pe emotii si propriile ganduri. Deci, antrenati-va rabdarea pentru a relua explicatiile de fiecare data cand este necesar. 

  • Articole similare