• Reteta supa de ceapa

    Reteta supa de ceapa

    Traiasca ceapa! Cum sa pregatesti o supa de ceapa ca intr-un bistro parizian.


    De la micile restaurante de pe dealul Montmartre la cafenelele cochete aliniate in Place du Trocadero, supa de ceapa apare in meniul oricarui bistro francez respectabil. In Paris sau in afara lui, preparatul francez demonstreaza ca rabdarea e cateodata ingredientul cel mai bun dintr-o reteta. 

    Prima inghititura dintr-o supa de ceapa e o mica surpriza intr-o lingura. Dezbracata de iutime, lipsita de gustul stringent si acoperita din plin cu branza topita, ceapa pare sa fi trecut brusc prin clasele unui curs de bune maniere. Docila, cu un gust cuminte, leguma nu mai are nimic in comun cu bulbul aspru pe care il stim. Intr-o supa de ceapa franceza, ingredientul vedeta vine cu o aroma vedeta.

    Nu va trebuie decat o mana de ingrediente pentru o supa de ceapa demna de a fi servita intr-un bistro. Evident, veti avea nevoie, de ceapa, o supa de pui sau vita, sare si piper, unt, putina faina, aruncate intr-o oala si lasate sa fiarba la foc mic, cu rabdarea unui chef. Pe cat de sofisticat e gustul supei de ceapa, pe atat de simpla e pregatirea. 

    Veti gasi mai jos lista completa a ingredientelor de care aveti nevoie, dar in primul rand va trebui sa faceti o rezerva considerabila de timp. Pentru ca nimic nu transforma mai bine ingrediente campenesti absolut banale intr-o opera de arta decat gatitul pe indelete, la foc mic. 

    Ingrediente

    1 kg ceapa rosie sau alba
    50 g unt
    sare
    1 l supa de pui sau vita
    piper negru proaspat macinat
    paine proaspata taiata in felii groase
    gruyere sau parmezan

    Mod de preparare

    1. Decojiti ceapa si taiati-o pe din doua, apoi julien

    2. Topiti untul intr-o oala, deasupra unui foc mic

    3. Dupa ce untul face spuma caracteristica, puteti adauga ceapa deasupra

    4. Asezati un capac peste oala si lasati la gatit 15 minute 

    5. Adaugati sare, cantitati generoase de piper, si zahar pentru a incuraja ceapa sa se 
    caramelizeze

    6. Lasati ceapa taiata, fara capac, pentru inca 40 de minute – o ora, pana cand incepe sa capete o culoare maronie. 

    7. Incalziti supa de pui / vita intr-o oala separata si adaugati faina peste ceapa caramelizata. Gatiti si amestecati pana la uniformizare

    8. Sunteti gata sa reuniti cele doua preparate. Turnati supa de pui peste ceapa caramelizata si dati in clocot pentru cel putin o ora. Gatiti cu rabdare si adaugati condimentele.

    9. Gustati si asezonati dupa gust

    10. A venit momentul sa adaugati painea prajita si branza. Turnati supa in boluri rezistente la caldura si asezati-le intr-o tava. Lasati painea prajita sa pluteasca in supa la mijlocul bolului. Asezati un strat gros de branza Gruyere sau parmezan peste, apoi bagati la cuptor pentru 20-30 de minute. 

    Bucurati-va de preparatul in stil francez, chiar la dumneavoastra acasa!

  • Articole similare