• Reteta baclava

    Reteta baclava

    Sultanul deserturilor – baclavaua


    Originile baclavalei sunt la fel de contestate precum istoria locurilor in care a aparut. Aruncata in vremuri tulburi intre Balcani si Imperiul Otoman, baclavaua e a tuturor si a nimanui in acelasi timp. Din fericire, reteta e acum libera de contract si pregatita sa aduca bucurie in orice bucatarie.

    Nu sunt foarte multe informatii despre istoria baclavalei, dar daca ar fi sa credem sursele, ea a aparut in bucatariile imperiale din palatul Topkapi, Istanbul. Pregatita pentru placerea sultanului si a oficialilor de nivel inalt, baclavaua s-a extins fara oprelisti intre granitele imperiului. 

    Astazi, versiunile de baclava coincid cu linia Balcanilor, existand o versiune bulgareasca, una greceasca, o alta in Armenia, un desert evreiesc cu reteta asemanatoare si bineinteles o versiune libaneza. Cuminte, baclavaua se adapta poftelor fiecarui patiser schimbandu-si modalitatea de indulcire, forma, chiar si reteta. 

    Pentru sirop:

    4 cani de apa
    3 cani de zahar
    sucul de la jumatate de lamaie

    Pentru baclava

    36 de foi proaspete sau congelate de aluat filo
    300 g de unt nesarat
    300 g de fistic macinat
    2 lingurite de zahar

    Materiale necesare:

    Tigaie de copt putin adanca
    Pensula de patiserie 
    Cutit de patiserie

    Mod de preparare:

    1. Incepeti prin pregatirea siropului care va fi turnat peste baclavaua fierbinte la final. Combinati apa, zaharul si sucul de lamaie intr-o tigaie de dimensiuni mici, fierbeti mixtura si lasati-o sa fiarba fara capac. 

    2. Trebuie sa pregatiti untul clarificat. Asezati cantitatea de unt taiat cubulete intr-o cratita cu fundul gros si lasati-o sa se topeasca. Inlaturati spuma formata si dupa aproximativ 15 minute, atunci cand vedeti grasimea adunandu-se la suprafata, ridicati-o cu un polonic si strecurati-o printr-o strecuratoare deasa, captusita cu tifon. 

    3. Amestecati fisticul macinat cu doua linguri de zahar. Intindeti untul pe fundul tavii de copt si adaugati cateva maini de fistic pe deasupra. 

    4. Adaugati prima foaie de aluat filo si asezati-o in tava. Ungeti intreaga foaie de aluat cu unt, cu ajutorul pensulei si repetati in acelasi fel pentru inca 18 foi. 

    5. Cand ati ajuns la stratul cu numarul 18, ungeti din nou cu unt si presarati fistic pe intreaga suprafata pe deasupra. Asezati inca o foaie de aluat si repetati din nou intregul proces. 

    6. Cu ajutorul cutitului de patiserie taiati usor baclavaua in forme patrate sau de diamant.

    7. Picurati untul ramas deasupra si incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Asezati baclavaua inauntru si pastrati timp de 45 de minute

    8. Cand e gata, scoateti tava din cuptor si, cat timp aluatul este inca fierbinte turnati siropul in mod egal pe deasupra. Lasati-l sa se aseze, apoi presarati fistic pe deasupra.

    Serviti baclavaua dupa ce s-a racit!

  • Articole similare