• Cum puteti incuraja joaca independenta a copilului

    Cum puteti incuraja joaca independenta a copilului

    Jocul este ceva care copiilor le vine absolut natural, pentru ca prin joc acestia cunosc lumea, se descopera pe sine, testeaza limite si descopera reguli. Din acest punct de vedere, rolul parintilor nu este acela de a le arata si explica copiilor cum sa se joace, ci de a le oferi un cadru de joaca care sa-i ajute sa se dezvolte. De aceea, chiar daca parintele este initiatorul jocului, acesta nu trebuie sa fie liderul lui, ci copilul. Veti constata de-a lungul timpului ca modul in care un parinte s-ar juca cu o jucarie poate fi complet diferit fata de felul in care o vede copilul. De aceea, e bine sa lasati copilul, indiferent cat este de mic, sa fie conducatorul propriului joc. 
    Janet Lansbury, un cunoscut psiholog de copii american si trainer pentru familii, are cateva sfaturi pentru incurajarea jocului independent al copiilor: 

    Crearea unei rutine de joaca. Inca de cand copilul este bebelus aceasta rutina poate fi creata, spre exemplu intre o masa si o repriza de somn. Atunci cand creati rutina, asigurati-va ca asezati bebelusul intr-un spatiu sigur de joaca, unde acesta poate explora obiecte potrivite varstei lui. Incercati sa limitati cat mai mult interventia in jocul copilului si doar asigurati-va ca spatiul este sigur. Desigur, ramaneti in apropierea locului de joaca. 

    Tranzitia spre joaca independenta trebuie sa fie graduala, sincera si onesta. Daca va asteptati ca bebelusul sau copilul mai mare sa se joace singur imediat, aceasta este o agenda falsa, pe care copilul o va simti imediat. Copilul trebuie sa se bucure in continuare de atentia, feedback-ul si suportul vostru chiar daca il incurajati sa se joace mai mult singur. Daca plecati de langa el, anuntati-l ce urmeaza sa se intample. 

    Nu interveniti in joc atunci cand nu sunteti solicitat. E foarte greu sa te abtii sa nu dai mingea inapoi bebelusului care o rostogoleste, spune Janet Lansbury. Dar de multe ori, in loc sa faci tu efortul pentru el, ai putea incepe cu o constatare care l-ar putea ajuta mai mult : « ai impins mingea si ea s-a rostogolit ». Asteptati reactia bebelusului si doar daca intinde mana dupa ea si nu reuseste fizic sa o aduca inapoi, il puteti ajuta. Astfel bebelusul va avea o explicatie a ceea ce face si va prinde incredere in propriile forte. 

    Tineti-i departe de ecrane, macar pentru primii doi ani din viata. Copiii sunt foarte creativi daca nu sunt suprastimulati de ecrane. Pentru primii doi ani, incercati sa-i tineti departe de asemenea stimuli iar dupa ce introduceti timpul la tableta, televizor sau telefon, incercati sa aveti un program pe care sa-l respectati.

  • Articole similare