• Cum alegem pestele proaspat

    Cum alegem pestele proaspat

    Pestele reprezinta o sursa importanta de proteine si are o valoare nutritionala ridicata, fiind bogat in aminoacizi esentiali, fier, zinc si vitamine din grupul B. Iata ce alte beneficii iti aduce consumul de peste:

    Carnea de peste este mai usor de digerat decat cea de pasare sau carnea rosie (porc, vita, miel).

    E ideala substituirea altor tipuri de carne cu cea de peste pentru a readuce aportul de grasimi saturate si de a suplimenta aportul de acizi grasi.

    Pestele este ideal pentru orice dieta, datorita continutului de acizi grasi Omega-3 care ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare.

    Alimentele marine (pestele, crustaceele, untura de peste) reprezinta o sursa excelenta de iod.

    Alegerea pestelui proaspat:

    Ochii -  trebuie sa fie limpezi, stralucitori. Lipsa de claritate arata ca pestele nu este proaspat, iar uscaciunea lor este un semn evident ca pestele este vechi si ar trebui sa eviti consumarea lui.

    Branhiile – trebuie sa aiba o nuanta de rosu-inchis. Nuantele deschise (spre roz) semnaleaza lipsa de prospetime, iar culorile gri, maro sau negru arata ca acei pesti sunt stricati. Trece-ti degetele peste branhii: daca isi pastreaza culoarea vie, pestele e proaspat; daca sub culoarea rosie descoperi alte nuante, inseamna ca pestele este vechi.

    Sangele – trebuie sa fie rosu intens. Daca nuantele sangelui se apropie de roz, in mod clar pestele nu e chiar atat de proaspat pe cat ar putea lasa impresia.

    Mirosul – trebuie sa te duca cu gandul la mare (pentru peste de apa sarata) si la prospetime (pentru toate tipurile de peste). Orice miros neplacut sau greu de suportat indica faptul ca acel peste e vechi si nu trebuie consumat.

  • Articole similare