• Curiozitati despre Egipt

    Curiozitati despre Egipt

    Egiptul, denumit de Herodot ”Darul Nilului” este una dintre tarile cu cea mai veche istorie. Civilizatia egipteana veche a existat aproape 3000 de ani, lasand ca mostenire capodopere arhitecturale, monumentale si comori fabuloase.

    Iata cateva lucruri pe care poate nu le stii despre Egipt:

    1. Egiptul este strabatut de cel mai lung fluviu din lume, gazduieste o parte din desertul Sahara, dar si o parte din desertul Libian, in care se gasesc numeroase oaze naturale. Este marginit de Marea Mediterana si de cea Rosie, dar si de pamanturile sterpe ale Nubiei si gazduieste chiar si o delta.

    2. Valea Regilor din Egipt cuprinde 63 de morminte, adapostind faraoni, nobili si familiile acestora. Dintre toate aceste morminte doar 20 adapostesc regi egipteni, printre care se numara Tutankhamon, Ramses, Ahmose, Amenhotep si Akhenaton, restul fiind ale familiilor acestora si ale nobililor. Mormintele sunt foarte diferite intre ele, numarul de camere si dimensiunea acestora variand in functie de rangul familiei. Unele dintre ele ajung pana la 13 incaperi. Pe pereti se gasesc picturi si texte egiptene.

    3. Desi Egiptul este cunoscut ca fiind tara piramidelor, in realitate tara cu cele mai multe piramide este Sudan. Daca in Egipt au fost descoperite 110 piramide, Sudanul se poate lauda cu 223 de piramide.

    4. Prima piramida egipteana a fost construita in anii 2600 i.Hr, si este cunoscuta ca fiind “Piramida in trepte a regelui Djoser”. Aceasta a fost ridicata intre anii 2667 si 2648 i.Hr, pentru a acoperi mormantul regal si a-l proteja impotriva jafurilor. Inaltimea era de 62 de metri, iar suprafata de 13.000 m².

    5. Dintre cele 7 minuni ale lumii singura care s-a pastrat este Marea Piramida din Giza, cunoscuta si ca Piramida lui Kheops. La ridicarea acesteia au lucrat peste 100.000 de oameni, piramida fiind terminata in nu mai putin de 20 de ani. S-au folosit peste 2.500.000 metri cubi de piatra si a fost cea mai mare constructie din lume timp de 3600 de ani, avand 146 m inaltime, pana la construirea celor doua turnuri ale Catedralei Lincoln din Anglia (160m), in anul 1300.

    Curiozitati despre Egipt


    6. Sfinxul, unul dintre cele mai mari simboluri egiptene, a ramas fara nas in anul 1798.

    7. Luxor este cunoscut ca fiind cel mai mare muzeu in aer liber al lumii.

    8. Canalul Suez, construit in 1869, este si astazi cel mai mare din lume, avand 163 km lungime si 300 largime. Trecerea unui vas prin canal dureaza pana la 16 ore.

    9. Barajul de la Aswan reprezinta cea mai masiva constructie din lume. Cantitatea materialelor introduse in acest baraj o depaseste de 17 ori pe cea a piramidei lui Keops.

    10. Egiptul antic este considerat leaganul machiajului, el datand inca din mileniul al III-lea i. Hr. Machiajul pentru ochi era in general verde (facut din cupru) sau negru (facut din plumb). Egiptenii credeau ca machiajul are puteri vindecatoare. Antimoniul, sau Khol (creionul negru) cum il numim noi azi, cu care egiptenii isi conturau ochii, avea calitatea de a apara ochii oamenilor de desert. El irita continuu glandele lacrimale. In plus avea si functie simbolica, amintind de ochiul lui Horus. Horus era soimul sacru a carui acuitate vizuala simbolizeaza lupta luminii impotriva tenebrelor.

    11. Aproximativ cu 1500 de ani mai inainte ca lumea moderna sa descopere tetraciclina, nord-africanii o fermentau si o consumau, probabil cea mai mare parte a vietii lor, potrivit analizei chimice a oaselor oamenilor care au trait de-a lungul Nilului.

    12. Egiptenii domesticisera dihori pentru a tine rozatoarele departe de grane. Maimutele, cainii, pisicile, ratele si gastele, toate erau tinute ca animale de companie. Unii oameni cresteau vulturi, porumbei si soimi. La un loc de cinste stateau pisicile, fiind tinute atat pentru companie cat si pentru combaterea soarecilor. Pe langa faptul ca erau animale de companie populare, pisicile erau considerate ca avand natura divina.

  • Articole similare