• Invata-l de mic bunele maniere!

    Invata-l de mic bunele maniere!

    Oricat de mult a evoluat lumea si s-au schimbat relatiile sociale, expresia ”cei sapte ani de acasa” isi pastreaza sensul si importanta. Ne raportam diferit la ceea ce inseamna educatie, avem abordari diverse in privinta cresterii copilului, dar, indiferent cat de diverse sunt opiniile noastre, un lucru ramane constant si adevarat pentru toata lumea: cele mai importante repere ale copilului, in primii ani de viata, vin tot din familie, de la parinti si de la toti cei care se ocupa de cresterea lui. 


    Politetea poate sa para, uneori, un subiect invechit intr-o lume care se misca si evolueaza cu viteza maxima. Chiar daca rigorile nu mai sunt la fel de stricte ca altadata, a fi politicos reprezinta, insa, una dintre caile catre o convietuire frumoasa si linistita impreuna cu ceilalti, o metoda de a ne arata respectul si buna-crestere. De aceea este bine ca si cel mic sa invete cateva reguli elementare de politete, inca de la varste mici.

    Cel mai important lucru pe care te sfatuim sa il tii minte este ca, oricat de mult i-ai explica teoretic ce inseamna sa fii politicos, copilul va tinde sa urmeze exemplul concret pe care i-l oferi tu si ceilalti din familie. Asadar, este esential ca si tu sa fii un parinte politicos. Daca te va vedea pe tine ca saluti, spui ”Multumesc!” sau oferi locul in mijloacele de transport in comun, va fi mai usor si mai firesc pentru el sa faca acelasi lucru.

    Regulile elementare de politete vor fi asimilate cu mai multa usurinta daca le incluzi chiar din primii ani in vocabularul copilului. ”Te rog!”, ”Multumesc!”, ”Imi dai voie?”, ”Scuza-ma!” si ”Nu, multumesc!”, ar trebui sa faca parte dintre primele cuvinte pe care micutul tau le invata.
    Ai rabdare! La fel ca oricare alt proces de invatare, si politetea are nevoie de un timp pentru a fi inteleasa de cel mic. Va fi nevoie sa ii explici pe larg de ce trebuie sa tina cont de preferintele sau sentimentele celorlalti, de ce oamenii trebuie sa fie binevoitori unii cu ceilalti, dar rezultatul final va merita, cu siguranta.

  • Articole similare