Este sezonul in care ne
bucuram din plin de vitaminele si gustul delicios pe care ni-l ofera fructele
verii si, in plus, ne pregatim si pentru bogatia recoltelor de toamna. Fructele
fac parte din meniul nostru si al copiilor nostri inca de la cele mai fragede
varste, asa ca este o idee buna sa aflam cat mai multe lucruri interesante
despre ele:
Merele, perele si zmeura
fac parte din aceeasi familie de plante ca si trandafirii.
Merele iti pot oferi mai
multa energie decat cafeaua. Asadar, mai ales seara, daca simti nevoa sa te
inviorezi, este de preferat sa mananci un mar decat sa iti prepari o ceasca de
cafea, al carei efect secundar ar putea sa fie insomnia.
Nu toate portocalele
sunt...portocalii. De exemplu, in anumite regiuni din Brazilia exista portocale
care, chiar daca sunt coapte, au culoarea verde sau galbena.
Cele mai scumpe fructe
vandute vreodata au fost doi pepeni galbeni japonezi, din soiul Yubari. Acestia
au fost achizitionati la o licitatie contra exorbitantei sume de 23.500 de
dolari.
Cu toate ca pe Terra
exista aproximativ 1000 de soiuri de banane, cele care ajung in magazine
apartin, in cea mai mare masura, unui singur soi: Cavendish. Explicatia este ca
acest tip de banane sunt cele mai rezistente la un parazit care le afecteaza pe
majoritatea soiurilor din acest fruct. Parazitul respectiv, denumit Panama Race
One, a dus la disparitia unui alt tip popular de banane, Gros Michel. Vestea
rea este ca si bananele Cavendish sunt amenintate de disparitie, fiind
vulerabila fata de un alt parazit, Tropical Race Four.
Un singur fruct de rodie
poate sa contina aproape 1000 de seminte.
Avocado contine mai multa
grasime decat oricare alt fruct sau leguma de pe suprafata Pamantului.
In 1893, Curtea Suprema a
Statelor Unite a decis ca tomatele trebuie considerate legume, cu toate ca, din
punct de vedere botanic, ele sunt fructe.
Exista atat de multe
soiuri de mere, incat, daca am manca in fiecare zi cate un mar dintr-un alt
soi, am avea nevoie de 20 de ani pentru a le incerca pe toate.