• Vinete Ottolenghi


    Vinetele sunt in plin sezon si reprezinta una dintre marile atractii culinare a acestor saptamani. Cu totii stim modul traditional in care sunt ele pregatite in Romania: delicioasa salata de vinete, cu sau fara ceapa si cu maioneza optionala. De asemenea, ne pregatim sa dam startul ”Operatiunii Zacusca”, atat de asteptata de cei care apreciaza faimoasele conserve pentru iarna. Insa trebuie sa stii ca vinetele ofera mult mai multe oportunitati de pregatire, care merita explorate. Una dintre acestea este reprezentata de celebra teteta a marelui bucatar Ottolenghi, care iti va oferi un fel de mancare delicios si usor, numai bun pentru finalul sezonului de vara. Iata reteta:

    INGREDIENTE

    2 vinete mari si lungi

    1/3 cana ulei de masline

    1 1/2 lingurite de frunze de cimbru, plus cateva crengute intregi pentru ornat

    sare si piper

    1 rodie

    Pentru sos:

    1/2 cana de iaurt grecesc

    1 1/2 linguri ulei de masline, la care se adauga cateva picaturi pentru finisare

    1 catel de usturoi mic, zdrobit

    100-150 g samburi de rodie 

    un varf de cutit de sare


    MOD DE PREPARARE

    Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Taiati vinetele in jumatate pe lungime, lasand codita nedesprinsa. Utilizati un cutit mic si ascutit pentru a face trei sau patru incizii paralele in partea taiata a fiecarei jumatati de vinete. Repetati la un unghi de 45 de grade pentru a obtine un model in forma de romburi.

    Asezati jumatatile de vinete pe o foaie de copt. Ungeti-le cu ulei de masline, pana cand tot uleiul a fost absorbit de fiecare vanata. Se presara frunzele de cimbru si putina sare si piper. Lasati-le la copt in cuptor timp de 35 pana la 40 de minute, pana cand interiorul este moale, aromat si bine rumenit. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

    In timp ce vinetele sunt la cuptor, pregatiti sosul, amestecand toate ingredientele acestuia, mai putin samburii de rodie. Gustati pentru a vedea daca mai trebuie sa adaugati din condimente, apoi pastrati la rece pana cand este nevoie de el.

    Pentru a servi, pur si simplu adaugati sosul peste jumatatile de vinete coapte. Presarati apoi samburii de rodie, din belsug, deasupra si ornati cu crengute de cimbru. Finalizati cu un strop de ulei de masline.

  • Articole similare