• Obiceiuri ”magice” in Noaptea Sfantului Andrei

    Din punct de vedere religios, sarbatoarea Sfantului Andrei este una dintre cele mai importrante din Romania, pentru ca apostolul Andrei este cel care a crestinat tara noastra. De asemenea, este patron al Scotiei (steagul scotian reprezinta crucea sfantului Andrei), al Spaniei, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. Deoarece era pescar, sfantul Andrei este considerat de marinarii si pescarii greci drept ocrotitorul lor.

    In Romania este socotit cel care a propovaduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Marturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a si locuit o vreme. Pestera Sfantului Andrei, Paraiasul Sfantului Andrei sunt tot atatea marturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.

    Aceasta sarbatoare este, insa, insotita si de numeroase obiceiuri populare, pe care merita sa le cunosti:


     În noaptea Sfantului Andrei, fetele de maritat isi pun sub perna un fir de busuioc, pentru a-si visa ursitul. Busuiocul folost trebuie sfintit, in prealabil, la biserica.


     O alta credinta populara este cea potrivit careia spiritele rele nu vor putea intra in casa daca gospodinele intorc de cu seara toate canile sau vasele cu gura in jos.


     Taranii obisnuiesc sa puna grau la incoltit pentru a afla cum va fi recolta din anul urmator, dar si cata bunastare si prosperitate va avea familia lor.


     Pentru a alunga spiritele rele, este folosit din belsug usturoiul. Acesta este agatat in toate locurile din gospodarie, de la intrarea in casa, pana la grajdurile animalelor.


     O alta varianta de folosire a usturoiului pentru protectie in fata spiritelor rele este aceea in care oamenii ung cu el portile si ramele usilor si ale ferestrelor de la casa. Usturoiul ramas este afintit la biserica si pastrat pe tot parcursul anului pentru a ocroti familia.


     De asemenea, se pot descanta droburi de sare. Acestea sunt ingropate sub grajd si vor fii scoase la suprafata de Sfantul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot pentru a le proteja de duhuri rele.

  • Articole similare