Ingrediente:
400 gr foi plăcintă
4 ouă
250 gr zahăr
250 gr iaurt Cremosso
100 ml ulei floarea soarelui
O linguriță bicarbonat de sodiu
O linguriță praf de copt
1/4 linguriță sare
Un baton de scorțișoară
3 portocale
500 ml apă
Mod de
preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade.
Mai întâi se vor usca foile de plăcintă în
cuptor. Se scot una câte una din pachet și se așază pe o tavă, strângându-le pe
fiecare ca pe un evantai. Se bagă tava în cuptor pentru 10 min.
Apoi, foile se întorc pe cealaltă parte și tava
se bagă din nou în cuptor pentru 7 min.
După ce s-au rumenit, foile se lasă la răcit.
Se rade coaja de la 2 portocale și se stoarce
sucul de la 2 portocale jumătate.
Într-o oală se pun 180 ml de suc de portocale,
500 ml de apă, 150 gr de zahăr, batonul de scorțișoară și se pun la fiert. Când
dau în clocot, se reduce intensitatea focului și se lasă la fiert pentru 15
minute.
Foile de plăcintă uscate se sfărâmă foarte
mărunt, zdrobindu-le cu mâinile.
Cuptorul se preîncălzește la 170 de grade.
Se bat ouăle cu 100 de gr de zahăr, 3-4 minute,
până devin spumoase. Se adaugă iaurtul, coaja de portocale, bicarbonatul,
praful de copt, sarea, uleiul și 120 ml de suc de portocale. Se mixează toate
ingredientele.
Peste amestecul lichid se toarnă și se
încorporează fulgii de foi de plăcintă, treptat, pentru a nu face cocoloașe.
Compoziția se transferă într-o tavă unsă cu
ulei, se decorează cu felii de portocală și se bagă la copt pentru 50 min la
170 de grade.
După ce e scos din cuptor, blatul trebuie
înțepat cu o scobitoare pe toată suprafața.
Se toarnă apoi siropul peste ea, treptat și se
așteaptă să se absoarbă înainte de a turna următoarea porție.
Portokalopita se lasă la răcit 2-3 ore.