• 5 lucruri interesante despre cafea

     


    Pentru multi dintre noi o ceasca sau mai multe de cafea reprezinta elemente nelipsite din rutina fiecarei zile. Fie ca avem nevoie de ea pentru a simti ca ne-am trezit cu adevarat dimineata si suntem gata de o noua zi, fie ca face parte din ritualul intalnirilor cu prietenii, cafeaua este prezenta in viata noastra in cele mai diverse momente. Desigur, daca vrei sa alegi exact sortimentul preferat sau poate sa descoperi unele noi, la cora te asteptam cu o varietate mare de tipuri de cafea, din care poti selecta orice doresti. In plus, iti oferim si cateva informatii interesante despre aceasta licoare intalnita pe toate meridianele lumii:

         Bautura dateaza din anul 800.

    Legenda spune ca pastorii de capre din secolul al IX-lea au observat efectul pe care il avea cofeina asupra caprelor lor, care pareau sa „danseze” dupa ce mancau fructele plantei Coffea. Un calugar local a facut apoi o bautura din aceste boabe si a constatat ca il tinea treaz noaptea. Astfel s-a nascut prima ceasca de cafea.

         Exista doua tipuri principale de cafea: Arabica si Robusta.

    Cultivatorii planteaza predominant specia Arabica. Desi mai putin popular, soiul Robusta are un gust putin mai amar si contine mai multa cofeina.

         ÃŽn 1511, liderii din Mecca credeau ca aceasta licoare stimuleaza gandirea radicala si au interzis-o. Unii clerici italieni din secolul al XVI-lea au incercat, de asemenea, sa interzica cafeaua, deoarece credeau ca este „satanica”. Cu toate acestea, Papa Clement al VII-lea a iubit cafeaua atat de mult incat a ridicat interdictia si a binecuvantat cafeaua in 1600.

         Chiar si in secolul al XVIII-lea, guvernul suedez a facut ca atat cafeaua, cat si accesoriile pentru cafea (inclusiv cestile si farfurioarele) sa fie ilegale pentru presupusele legaturi cu reactiile de rebeliune.

         Cercetarile au legat consumul moderat de cafea (aproximativ trei pana la patru cesti pe zi) de o durata de viata mai lunga, plus un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si Parkinson, potrivit Harvard Health Publishing.

  • Articole similare