• Un drum fara surprize inseamna o masina sigura si asigurata

     


     

    Este deja vara iar tentatia de a parasi orasul pentru a explora noi colturi de tara si de natura va fi in crestere lunile care urmeaza. Fie ca planuiesti o scurta excursie la cateva zeci de kilometri departare sau intentionezi o escapada mai lunga, un lucru este extrem de important si demn de a fi tratat cu toata responsabilitatea : starea masinii. Starea tehnica a masinii este in directa legatura cu riscul de a provoca un accident rutier. Pe de alta parte, in Romania, una din trei masini nu are RCA, iar tara noastra nu a indeplinit niciodata toate impunerile comunitate in ceea ce priveste gradul de cuprindere al asigurarii. Asadar, ce poti face pentru a porni la drum in deplina siguranta :

     

    Chiar daca ai ITP-ul facut, nu porni la drum fara o verificare de rutina a masinii. Verifica starea pneurilor, sistemul de franare, roata de rezerva. In ceea ce priveste anvelopele, este recomandat sa verifici presiunea la rece chiar inainte de plecare. Nu uita ca o presiune adecvata in anvelope inseamna consum mai mic de combustibil, stabilitate mai mare in timpul mersului si evitarea uzurii premature a rotilor.

     

    De asemenea, nu uita sa verifici nivelul uleiului. Ca si in cazul presiunii in pneuri, nivelul uleiului se verifica la rece, pe o suprafata cat mai plana, pentru a obtine un rezultat cat mai precis pe tija de nivel.

     

    Lichidul de racire este esential pentru mentinerea temperaturii motorului. De aceea, asigura-te ca ai un bidon de rezerva cu lichid de racire in portbagajul masinii. Acelasi lucru este valabil si pentru lichidul de parbriz care asigura o vizibiliatate buna a parbrizului. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este starea stergatoarelor. Imagineaza-ti ca te prinde o ploaie torentiala si ai supriza de a nu-ti functiona stergatoarele !

     

    Kit-ul de siguranta trebuie sa fie si el pe lista ta de verificari. Acesta trebuie sa contina un stingator aflat in termenul de valabilitate, un triunghi de semnalizare, o vesta galbena reflectorizanta, o trusa de prim ajutor care sa contina bandaje, dezinfectante, plasturi.

     

    In mod evident, starea becurilor trebuie sa fie impecabila.

     

    Nu in ultimul rand, verifica valabilitatea asigurarii RCA si asigura-te ca ai toate documentele necesare in cazul unui control al politiei rutiere.

     

    Drum bun, in siguranta!


  • Articole similare