• Gratarul perfect. Sfaturi de la Jamie Oliver, cel mai popular chef britanic

     


    Zilele frumoase sunt aici pentru a ramane pentru cel putin cateva luni, iar ocaziile de a organiza un gratar in curte sau la iarba verde trebuie onorate cum se cuvine. Insa, asa cum spune si chef Jamie Oliver, vedeta rebela a bucatariei britanice, majoritatea dintre noi suntem niste grataragii teribili. Pentru a evita gratarele cu carnati arsi sau carne nefacuta, Jamie Oliver are cateva sfaturi legate de tehnica gratarului si de recuzita necesara:

     

    Alegerea gratarului. Jamie Oliver recomanda folosirea unui
    gratar pe carbuni cu capac. In timp ce carbunii vor asigura un plus de savoare, capacul va contribui la mentinerea constanta a temperaturii carnii si aroma acesteia. De asemenea, capacul permite pregatirea unor feluri mai deosebite, precum burgeri cu branza topita pe deasupra sau costite.

                                                                                                   

    Combinatia castigatoare pentru un foc bun. Jamie Oliver recomanda folosirea unor carbuni calitativi pentru foc in combinatie cu stinghii de lemn de cires, mar sau stejar. Foarte important este momentul in care alegem sa punem carnea pe gratar. Sfatul lui Jamie Oliver este de a avea rabdare cu focul si de a pune carnea abia dupa ce focul s-a stins si carbunii au o culoare alb stralucitoare. Jamie spune ca acesta este momentul cand carbunii emana cea mai uniforma caldura, ceea ce va permite o coacere egala si constanta a carnii.


    Extra controlul temperaturii. Gratarul tau trebuie sa fie fierbinte dar nu foarte fierbinte. Daca nu poti tine palma deasupra lui mai mult de doua secunde, atunci este cazul sa mai astepti. Nu uita un lucru important : bucatile de carne fara os se fac mai repede si la temperatura ridicata, bucatile cu os trebuie coapte la temperatura mai scazuta si mai mult timp. O tactica a profesionistilor este de a imparti zona de gratar in doua : cu coacere directa si indirecta, ceea ce presupune mutarea carbunilor intr-o parte a gratarului si eliberarea celeilalte parti. Atunci cand carnea a fost luata prea tare de foc si are nevoie de coacere mai lenta, ea poate fi mutata in zona cu coacere indirecta.

     

    Asezonarea si marinarea. Marinarea peste noapte functioneaza bine in cazul oricarui tip de carne, iar daca aceasta este pentru gratar, cu atat mai mult. Asadar, sfatul este de a fragezi carnea inainte prin marinare peste noapte si de a salva din sosul rezultat pentru a unge carnea cu el in timpul coacerii. O alta metoda este de a aduce carnea la temperatura camerei. Cu alte cuvinte, de a o scoate de la rece cu cel putin o ora inainte de a o pune pe gratar, de a o tampona cu un servetel si de a o asezona doar inainte de a o pune pe gratar. In acest fel, carnea va fi suculenta si frageda.

     

    Ustensilele potrivite. Orice iesire la gratar trebuie insotita de instrumentele potrivite. Ideea de a intoarce carnea cu furculita s-a dovedit probabil de prea multe ori o alegerea proasta, atat pentru pielea voastra arsa, cat si pentru controlul asupra gratarului. Asadar, ai nevoie de un cutit bun, de o manusa termica, de clesti si de boluri termice.

     

    Magazinele cora,  si online cora.ro  te asteapta cu o oferta generoasa de gratare si ustensile pentru gratar, precum si cu sortimente de carne de cea mai inalta calitate, atent selectionate si portionate, de la producatori locali.

     




  • Articole similare