Zilele frumoase sunt aici pentru a ramane
pentru cel putin cateva luni, iar ocaziile de a organiza un gratar in curte sau
la iarba verde trebuie onorate cum se cuvine. Insa, asa cum spune si chef Jamie
Oliver, vedeta rebela a bucatariei britanice, majoritatea dintre noi suntem
niste grataragii teribili. Pentru a evita gratarele cu carnati arsi sau carne
nefacuta, Jamie Oliver are cateva sfaturi legate de tehnica gratarului si de recuzita
necesara:
Alegerea
gratarului. Jamie Oliver
recomanda folosirea unui
gratar pe carbuni cu capac. In timp ce carbunii vor
asigura un plus de savoare, capacul va contribui la mentinerea constanta a
temperaturii carnii si aroma acesteia. De asemenea, capacul permite pregatirea
unor feluri mai deosebite, precum burgeri cu branza topita pe deasupra sau
costite.
Combinatia
castigatoare pentru un foc bun. Jamie Oliver recomanda folosirea unor carbuni calitativi pentru foc in
combinatie cu stinghii de lemn de cires, mar sau stejar. Foarte important este
momentul in care alegem sa punem carnea pe gratar. Sfatul lui Jamie Oliver este
de a avea rabdare cu focul si de a pune carnea abia dupa ce focul s-a stins si
carbunii au o culoare alb stralucitoare. Jamie spune ca acesta este momentul
cand carbunii emana cea mai uniforma caldura, ceea ce va permite o coacere
egala si constanta a carnii.
Extra controlul temperaturii. Gratarul tau trebuie sa fie fierbinte dar
nu foarte fierbinte. Daca nu poti tine palma deasupra lui mai mult de doua
secunde, atunci este cazul sa mai astepti. Nu uita un lucru important :
bucatile de carne fara os se fac mai repede si la temperatura ridicata,
bucatile cu os trebuie coapte la temperatura mai scazuta si mai mult timp. O
tactica a profesionistilor este de a imparti zona de gratar in doua : cu
coacere directa si indirecta, ceea ce presupune mutarea carbunilor intr-o parte
a gratarului si eliberarea celeilalte parti. Atunci cand carnea a fost luata
prea tare de foc si are nevoie de coacere mai lenta, ea poate fi mutata in zona
cu coacere indirecta.
Asezonarea
si marinarea. Marinarea
peste noapte functioneaza bine in cazul oricarui tip de carne, iar daca aceasta
este pentru gratar, cu atat mai mult. Asadar, sfatul este de a fragezi carnea inainte prin marinare peste noapte
si de a salva din sosul rezultat pentru a unge carnea cu el in timpul coacerii.
O alta metoda este de a aduce carnea la temperatura camerei. Cu alte cuvinte,
de a o scoate de la rece cu cel putin o ora inainte de a o pune pe gratar, de a
o tampona cu un servetel si de a o asezona doar inainte de a o pune pe gratar.
In acest fel, carnea va fi suculenta si frageda.
Ustensilele
potrivite. Orice iesire
la gratar trebuie insotita de instrumentele potrivite. Ideea de a intoarce
carnea cu furculita s-a dovedit probabil de prea multe ori o alegerea proasta,
atat pentru pielea voastra arsa, cat si pentru controlul asupra gratarului.
Asadar, ai nevoie de un cutit bun, de o manusa termica, de clesti si de boluri
termice.
Magazinele cora, si online cora.ro te asteapta cu o oferta generoasa de gratare si
ustensile pentru gratar, precum si cu sortimente de carne de cea mai inalta
calitate, atent selectionate si portionate, de la producatori locali.