Pe 13 mai, sarbatorim Ziua Internationala a
Hummusului. Aceasta delicatesa orientala merita, intr-adevar, sa fie
recunoscuta si apreciata de gurmanzi din toata lumea, pentru ca este unul
dintre cele mai sanatoase si delicioase alimente din bucataria internationala.
Te poti bucura de el la restaurant, dar, daca vrei sa il gusti la tine acasa,
il poti gasi, desigur, si in magazinele cora, in mai multe varietati,
potrivite oricaror preferinte. Si, daca vrei sa le impartasesti comesenilor
lucruri interesante despre hummus, iata cateva informatii esentiale:
Cuvantul hummus provine din limba araba:.
Numele sau complet este ḥummus bi taḥina
„naut cu tahini”.
Desi exista mai multe teorii despre originile
sale in diferite parti ale Orientului Mijlociu, dovezile sunt insuficiente
pentru a determina locatia sau perioada exacta in care humusul a fost inventat.
Ingredientele sale de baza - naut, susan, lamaie si usturoi - au fost combinate
si consumate in Egipt si Levant de-a lungul secolelor.
Cele mai vechi retete scrise cunoscute pentru
un fel de mancare asemanator cu hummus bi tahina sunt inregistrate in cartile
de bucate scrise in Cairo in secolul al XIII-lea.
Pentru palestinieni si iordanieni, hummusul a
fost mult timp un aliment de baza, adesea servit ca fel de mancare calda, cu
paine la micul dejun, pranz sau cina. Toate ingredientele din hummus se gasesc
cu usurinta in gradinile, fermele si pietele palestiniene, contribuind la
disponibilitatea si popularitatea preparatului. ÃŽn Palestina, hummusul este de
obicei garnisit cu ulei de masline.
De asemenea, hummus a fost adoptat ca un „fel
de mancare national” neoficial al Israelului, reflectand popularitatea si
semnificatia sa in randul intregii
populatii israeliene.
Nautul, principalul ingredient al humusului
traditional, are cantitati apreciabile de fibre dietetice, proteine, vitamina
B6, magneziu si alti nutrienti. De aceea, el este considerat un aliment extrem
de sanatos si indicat pentru toate grupele de varsta.