• Hummusul: lucruri interesante despre o mancare delicioasa si sanatoasa

     


    Pe 13 mai, sarbatorim Ziua Internationala a Hummusului. Aceasta delicatesa orientala merita, intr-adevar, sa fie recunoscuta si apreciata de gurmanzi din toata lumea, pentru ca este unul dintre cele mai sanatoase si delicioase alimente din bucataria internationala. Te poti bucura de el la restaurant, dar, daca vrei sa il gusti la tine acasa, il poti gasi, desigur, si in magazinele cora, in mai multe varietati, potrivite oricaror preferinte. Si, daca vrei sa le impartasesti comesenilor lucruri interesante despre hummus, iata cateva informatii esentiale:

    Cuvantul hummus provine din limba araba:. Numele sau complet  este ḥummus bi taḥina „naut cu tahini”.

    Desi exista mai multe teorii despre originile sale in diferite parti ale Orientului Mijlociu, dovezile sunt insuficiente pentru a determina locatia sau perioada exacta in care humusul a fost inventat. Ingredientele sale de baza - naut, susan, lamaie si usturoi - au fost combinate si consumate in Egipt si Levant de-a lungul secolelor.

    Cele mai vechi retete scrise cunoscute pentru un fel de mancare asemanator cu hummus bi tahina sunt inregistrate in cartile de bucate scrise in Cairo in secolul al XIII-lea.

    Pentru palestinieni si iordanieni, hummusul a fost mult timp un aliment de baza, adesea servit ca fel de mancare calda, cu paine la micul dejun, pranz sau cina. Toate ingredientele din hummus se gasesc cu usurinta in gradinile, fermele si pietele palestiniene, contribuind la disponibilitatea si popularitatea preparatului. ÃŽn Palestina, hummusul este de obicei garnisit cu ulei de masline.

    De asemenea, hummus a fost adoptat ca un „fel de mancare national” neoficial al Israelului, reflectand popularitatea si semnificatia sa  in randul intregii populatii israeliene.

    Nautul, principalul ingredient al humusului traditional, are cantitati apreciabile de fibre dietetice, proteine, vitamina B6, magneziu si alti nutrienti. De aceea, el este considerat un aliment extrem de sanatos si indicat pentru toate grupele de varsta.

  • Articole similare